skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Przypominam, że jeśli chodzi o pieczenie, wszystkie potrawy powinny mieć taką samą temperaturę pokojową. Weź dowolny procent tłuszczu z kefiru. Zasadniczo odpowiedni jest nie tylko kefir, ale każdy sfermentowany produkt mleczny: jogurt, Śnieżka, a nawet sfermentowane mleko. Polecam stosowanie mąki pierwszej klasy. Mąka najwyższej jakości jest prawie zawsze śnieżnobiała, co oznacza, że jest bielona w produkcji chlorem.
Krok 2:
Wlej kefir do naczynia, w którym zrobisz ciasto na naleśniki. Weź większe naczynia, ponieważ kefir i ciasto znacznie zwiększą objętość. Podgrzej kefir, aby lekko & quot; zwinięty & quot;. W kuchence mikrofalowej jest to 1 minuta przy mocy 1000.
Krok 3:
Dodaj sodę oczyszczoną. To dzięki sodzie naleśniki są zawsze bujne, chociaż ciasto nie zawiera jajek ani drożdży.
Krok 4:
Dodaj trochę soli. Tam, gdzie używany jest cukier, zawsze musisz dodać sól. Nawet w słodkich potrawach. Więc smak będzie znacznie bardziej zrównoważony.
Krok 5:
Dodaj cukier i mielony cynamon do smaku. Mam zwykły biały cukier. Ale jeśli chcesz, możesz użyć trzciny cukrowej - wtedy placki będą miały lekki karmelowy smak. Lub cukier kokosowy - wtedy naleśniki będą nie tylko waniliowe, ale także z lekkim aromatem kokosowym.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko. Kefir zacznie bulgotać i znacznie zwiększy swoją objętość. W tym momencie możesz dodać do ciasta swoje ulubione przyprawy. - wszystko, co pasuje do Twoich upodobań do naleśników!
Krok 7:
Dodaj mąkę.
Krok 8:
W przypadku pieczenia proces przesiewania mąki jest bardzo ważny: podczas niego jest nasycony tlenem, a gotowe wypieki są bardziej przewiewne. Dlatego polecam korzystanie z sita.
Krok 9:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Różne mąki mają inny gluten, więc nie dodawaj całej mąki na raz - może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Skoncentruj się na gęstości ciasta!
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolne warzywo, ale koniecznie rafinowane, ponieważ będziemy na nim smażyć, a rafinowany olej się nie pali. Łyżką rozłóż trochę ciasta. Smaż placki przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Krok 11:
Następnie odwróć placki i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 12:
Takie placki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g