skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby miodowe na zimę z marchewką? Przede wszystkim przygotuj grzyby miodowe. Można je zbierać samodzielnie w lesie lub kupić w sklepie. Zwykle zbieram grzyby zebrane własnymi rękami.
Krok 2:
Więc ostrożnie posortuj grzyby miodowe, usuń wszystkie szczątki leśne, igły iglaste, resztki ziemi i trawy. Odetnij podstawy nóg. Jeśli masz bardziej dojrzałe grzyby miodowe, lepiej całkowicie usunąć luźną nogę. Jeśli masz młode grzyby z elastyczną grubą nogą, zostaw je tak, jak są.
Krok 3:
Grzyby dokładnie umyj i opłucz kilka razy.
Krok 4:
Wyślij grzyby do rondla, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Użyj łyżki, aby usunąć powstałą białą pianę. Zmniejsz piec i gotuj grzyby miodowe przez około 30 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj wszystko inne potrzebne do przepisu.
Krok 6:
Obierz i umyj marchewki. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami lub na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij marchewki do smażenia. Ciągle mieszając, gotuj, aż się zrumieni.
Krok 8:
Wrzuć ugotowane grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 9:
Dodaj grzyby miodowe, sól i cukier na patelnię. Wyślij również koncentrat pomidorowy i liść laurowy do grzybów. Wlej szklankę wody, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut na umiarkowanym ogniu pod pokrywką. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj grzyby, aby nic się nie przypaliło.
Krok 10:
Pod koniec gotowania wlej ocet. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Zwykle używam tylko mielonego ziela angielskiego. W razie potrzeby możesz dodać kilka drobno posiekanych ząbków czosnku. Pozostaw na kuchence na kolejne pięć minut. Spróbuj grzybów na soli. W razie potrzeby dodaj sól i cukier do smaku.
Krok 11:
Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Szczelnie ułóż gotowe grzyby miodowe w każdym słoiku, dociśnij łyżką do góry, aby olej roślinny wystawał na wierzch. Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu i owiń ciepłym kocem.
Krok 12:
Po całkowitym ostygnięciu Usuń obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce. Zwykle przechowuję w lodówce.
Krok 13:
Grzyby miodowe same w sobie lub oprócz ziemniaków są bardzo smaczne.
smak gotowego dania zależy w dużej mierze od jakości pasty pomidorowej. Do przepisu wybierz tylko najlepszy makaron.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g