grzyby w puszkach na zimę z marchewką

przepyszna, jasna grzybowa przekąska rozjaśni świąteczny stół! Grzyby miodowe na zimę z marchewką to danie do podania o każdej porze roku. Możesz więc ugotować dowolne grzyby: masło, boczniaki, mchy, pieczarki. Z koncentratem pomidorowym ten kęs okazuje się bardzo soczysty, jest dobry z ziemniakami, ryżem, makaronem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 36 % 5 g
87 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby miodowe na zimę z marchewką? Przede wszystkim przygotuj grzyby miodowe. Można je zbierać samodzielnie w lesie lub kupić w sklepie. Zwykle zbieram grzyby zebrane własnymi rękami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc ostrożnie posortuj grzyby miodowe, usuń wszystkie szczątki leśne, igły iglaste, resztki ziemi i trawy. Odetnij podstawy nóg. Jeśli masz bardziej dojrzałe grzyby miodowe, lepiej całkowicie usunąć luźną nogę. Jeśli masz młode grzyby z elastyczną grubą nogą, zostaw je tak, jak są.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby dokładnie umyj i opłucz kilka razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij grzyby do rondla, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Użyj łyżki, aby usunąć powstałą białą pianę. Zmniejsz piec i gotuj grzyby miodowe przez około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj wszystko inne potrzebne do przepisu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i umyj marchewki. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami lub na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij marchewki do smażenia. Ciągle mieszając, gotuj, aż się zrumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć ugotowane grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj grzyby miodowe, sól i cukier na patelnię. Wyślij również koncentrat pomidorowy i liść laurowy do grzybów. Wlej szklankę wody, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut na umiarkowanym ogniu pod pokrywką. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj grzyby, aby nic się nie przypaliło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania wlej ocet. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Zwykle używam tylko mielonego ziela angielskiego. W razie potrzeby możesz dodać kilka drobno posiekanych ząbków czosnku. Pozostaw na kuchence na kolejne pięć minut. Spróbuj grzybów na soli. W razie potrzeby dodaj sól i cukier do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Szczelnie ułóż gotowe grzyby miodowe w każdym słoiku, dociśnij łyżką do góry, aby olej roślinny wystawał na wierzch. Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu i owiń ciepłym kocem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po całkowitym ostygnięciu Usuń obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce. Zwykle przechowuję w lodówce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Grzyby miodowe same w sobie lub oprócz ziemniaków są bardzo smaczne.

smak gotowego dania zależy w dużej mierze od jakości pasty pomidorowej. Do przepisu wybierz tylko najlepszy makaron. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy