skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Mięso umyć, cebulę i czosnek obrać, jajka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć
Krok 2:
Pokrój mięso na duże kawałki
Krok 3:
Przekręć razem z czosnkiem i cebulą przez maszynkę do mięsa
Krok 4:
Do gotowego mięsa mielonego dodaj białko 1 jajka, sól, pieprz
Krok 5:
Teraz mięso mielone należy dobrze zagnieść rękami i uderzyć o stół-pomoże to farszowi dobrze się połączyć i nie rozpadnie się w przyszłości podczas zanurzania w cieście, a aby mięso mielone było gęstsze, można je usunąć na 1-2 godziny w lodówce
Krok 6:
Wymieszaj jajko z mąką, solą, możesz dodać śmietanę
Krok 7:
Gotowe ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też nie płynne
Krok 8:
A teraz zanurzymy nasze mięso mielone w cieście
Krok 9:
Rękami formujemy płaskie kotlety, układamy w cieście
Krok 10:
Aby nie uszkodzić kotleta, podlałem go łyżką ciasta
Krok 11:
Rozłóż na patelni i smaż na małym ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć, przykryj pokrywką i doprowadź do gotowości przez 5 minut
Krok 12:
Usuń gotowe kotlety i usmaż resztę. Z podanych składników mam 12 kotletów
Krok 13:
Smacznego!
mięso mielone w cieście okazało się bardzo soczyste - jest bardzo, bardzo smaczne! Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g