kotlety wieprzowe w cieście na patelni

wspaniałe obfite i smaczne danie obiadowe. Twoja rodzina to pokocha! Bardzo często gotuję kotlety w różnych wersjach, zawsze jest to popularne danie w mojej rodzinie. A ostatnio natknąłem się na ten ciekawy przepis - bardzo nam się podobał. Smak okazał się czymś pomiędzy kotletami i cheburekami. Dzielę się nim z wami!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 11 % 4 g
240 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Mięso umyć, cebulę i czosnek obrać, jajka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na duże kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć razem z czosnkiem i cebulą przez maszynkę do mięsa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowego mięsa mielonego dodaj białko 1 jajka, sól, pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz mięso mielone należy dobrze zagnieść rękami i uderzyć o stół-pomoże to farszowi dobrze się połączyć i nie rozpadnie się w przyszłości podczas zanurzania w cieście, a aby mięso mielone było gęstsze, można je usunąć na 1-2 godziny w lodówce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj jajko z mąką, solą, możesz dodać śmietanę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też nie płynne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz zanurzymy nasze mięso mielone w cieście

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rękami formujemy płaskie kotlety, układamy w cieście

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby nie uszkodzić kotleta, podlałem go łyżką ciasta

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na patelni i smaż na małym ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć, przykryj pokrywką i doprowadź do gotowości przez 5 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotowe kotlety i usmaż resztę. Z podanych składników mam 12 kotletów

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

mięso mielone w cieście okazało się bardzo soczyste - jest bardzo, bardzo smaczne! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy