grube naleśniki z drożdżami

grube i puszyste naleśniki to obfite i pyszne śniadanie. Grube naleśniki z dziurami na drożdżach można spożywać osobno (z dżemem, ze skondensowanym mlekiem, ze śmietaną itp.) Dają nie tylko doskonałą przekąskę, ale także niezależne drugie danie, jeśli nadziewasz twarogiem, mięsem, ziemniakami itp. Na każde wakacje naleśniki to prawdziwy deser, zwłaszcza jeśli zrobisz z nich ciasto naleśnikowe.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 60 % 31 g
278 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby naleśniki były grube i puszyste, musisz ugotować ciasto (ponieważ gotujemy metodą ciasta). Konieczne jest odmierzenie pożądanej części mleka(w naszym przypadku szklanki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie, oddzielając trzecią część od całkowitej ilości mleka, wyślij go w rondlu do pieca, pozwól mu się rozgrzać. Gdy temperatura osiągnie stan zbliżony do gorącego, najpierw rozpuszczamy w nim sól i cukier (trzecią część), mieszając je wcześniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie nie zwlekaj, wyślij tutaj drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystko i dodaj mąkę (trzecią część porcji przeznaczonej na ten cel), ubijając ją trzepaczką lub w inny wygodny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj rondel przyszłym ciastem czystą szmatką, podgrzej go i kontynuuj-teraz ubij jajka (jeśli jajka są duże C-0, weź jedno, jeśli małe, to dwa), dodając tutaj pozostały cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu połącz ciasto, jeśli dobrze wyrosło (powinno podwoić się lub potroić) i ubite jajko. Ubij mikserem, dodając stopniowo pozostałą mąkę i mleko (ciasto powinno być grubsze niż gęsta śmietana, więc ilość mąki w przepisie jest nieco warunkowa).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naszym zadaniem jest uzyskanie dobrze wyrośniętego ciasta. Dlatego po ponownym przykryciu rondla wyślemy go na ciepło. Idealną opcją jest kąpiel wodna, ale nie przesadzaj (woda nie powinna się gotować). Nawiasem mówiąc, jeśli nie ma czasu na przygotowanie ciasta, musisz wymieszać składniki w tej samej kolejności i dopasować je w łaźni wodnej. Ciasto szybko wyrośnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej patelnię. Wlej już stopione masło (aby dobrze pokryć całą powierzchnię). Podgrzej go, weź ciasto chochlą i zalej nim dno patelni, przechylając ją w pożądanym kierunku. Smażyć z obu stron, obracając, gdy tylko naleśniki się zrumienią.

i więcej porad

drożdże. Suche czy prasowane? Nie tak ważne. Ale jeśli nie chcesz używać drożdży suchych, ale prasowanych, staraj się przestrzegać tej proporcji - 30 g drożdży prasowanych to 10 suchych.

mąka. Może być pszenica, płatki owsiane, groch itp. ale każdy z nich wymaga wysokiej jakości przesiewania.

mleko. Może być kwaśny. Brak mleka? Weź kefir, jogurt lub sfermentowane mleko.

olej. Naleśniki smażone na maśle są pyszne. Ale mogą się spalić, jeśli trochę się gapią. Dodanie niewielkiej ilości oleju do ciasta nie będzie wymagało dodawania oleju do patelni podczas procesu smażenia.

smażenie. Jeśli chcesz, aby naleśniki były równe, usmaż je za pomocą formy (takiej, w której wyrównujesz sałatki lub przystawki). Im więcej oleju na patelni, tym więcej ognia, tym bardziej chrupiące będą puszyste, grube naleśniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy