skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby naleśniki były grube i puszyste, musisz ugotować ciasto (ponieważ gotujemy metodą ciasta). Konieczne jest odmierzenie pożądanej części mleka(w naszym przypadku szklanki).
Krok 2:
Następnie, oddzielając trzecią część od całkowitej ilości mleka, wyślij go w rondlu do pieca, pozwól mu się rozgrzać. Gdy temperatura osiągnie stan zbliżony do gorącego, najpierw rozpuszczamy w nim sól i cukier (trzecią część), mieszając je wcześniej.
Krok 3:
Następnie nie zwlekaj, wyślij tutaj drożdże.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystko i dodaj mąkę (trzecią część porcji przeznaczonej na ten cel), ubijając ją trzepaczką lub w inny wygodny sposób.
Krok 5:
Przykryj rondel przyszłym ciastem czystą szmatką, podgrzej go i kontynuuj-teraz ubij jajka (jeśli jajka są duże C-0, weź jedno, jeśli małe, to dwa), dodając tutaj pozostały cukier.
Krok 6:
W rondlu połącz ciasto, jeśli dobrze wyrosło (powinno podwoić się lub potroić) i ubite jajko. Ubij mikserem, dodając stopniowo pozostałą mąkę i mleko (ciasto powinno być grubsze niż gęsta śmietana, więc ilość mąki w przepisie jest nieco warunkowa).
Krok 7:
Naszym zadaniem jest uzyskanie dobrze wyrośniętego ciasta. Dlatego po ponownym przykryciu rondla wyślemy go na ciepło. Idealną opcją jest kąpiel wodna, ale nie przesadzaj (woda nie powinna się gotować). Nawiasem mówiąc, jeśli nie ma czasu na przygotowanie ciasta, musisz wymieszać składniki w tej samej kolejności i dopasować je w łaźni wodnej. Ciasto szybko wyrośnie.
Krok 8:
Podgrzej patelnię. Wlej już stopione masło (aby dobrze pokryć całą powierzchnię). Podgrzej go, weź ciasto chochlą i zalej nim dno patelni, przechylając ją w pożądanym kierunku. Smażyć z obu stron, obracając, gdy tylko naleśniki się zrumienią.
i więcej porad
drożdże. Suche czy prasowane? Nie tak ważne. Ale jeśli nie chcesz używać drożdży suchych, ale prasowanych, staraj się przestrzegać tej proporcji - 30 g drożdży prasowanych to 10 suchych.
mąka. Może być pszenica, płatki owsiane, groch itp. ale każdy z nich wymaga wysokiej jakości przesiewania.
mleko. Może być kwaśny. Brak mleka? Weź kefir, jogurt lub sfermentowane mleko.
olej. Naleśniki smażone na maśle są pyszne. Ale mogą się spalić, jeśli trochę się gapią. Dodanie niewielkiej ilości oleju do ciasta nie będzie wymagało dodawania oleju do patelni podczas procesu smażenia.
smażenie. Jeśli chcesz, aby naleśniki były równe, usmaż je za pomocą formy (takiej, w której wyrównujesz sałatki lub przystawki). Im więcej oleju na patelni, tym więcej ognia, tym bardziej chrupiące będą puszyste, grube naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g