skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z chińskiej kapusty Ogonkowej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Świeży imbir można zastąpić suchym mielonym, a zamiast oleju roślinnego wziąć oliwę lub jeszcze lepiej, jeśli masz olej sezamowy.
Krok 2:
Opłucz każdy liść Bok Choy w zimnej wodzie i osusz. Oddziel zieloną część liścia od białej.
Krok 3:
Pokrój białą, mięsistą łodygę na małe fragmenty.
Krok 4:
Podobnie posiekaj zieloną część bok choy.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij białe kawałki kapusty na patelnię i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez około minutę.
Krok 6:
Dodaj zielone liście Bok Choy na patelnię, wymieszaj i gotuj przez kilka sekund.
Krok 7:
Obierz czosnek i imbir, opłucz i osusz. Ilość tych składników można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. Dodaj imbir i czosnek starty na drobnej tarce do kapusty. Dodaj cukier, paprykę i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i pozostaw na kuchence na minutę lub dwie.
Krok 8:
Posolić gotowe danie do smaku i zdjąć patelnię z ognia.
Krok 9:
Podawaj na ciepło, posypane odrobiną sezamu.
pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kapusta Bok Choy z chińskiego tłumaczy się jako "ucho konia". Jest niezwykle przydatny, normalizuje krzepnięcie krwi i ma działanie bakteriobójcze. W przypadku anemii to warzywo jest niezbędne.
Bok Choy zawiera dużą ilość witamin, minerałów, aminokwasów i błonnika.
jeśli to możliwe, pamiętaj o włączeniu takiej kapusty do swojej diety.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g