ciepła sałatka Bok Choy

niezwykle smaczne, jasne i zdrowe danie! Bok choy (lub PAK choy) jest popularny w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Istnieje wiele opcji przygotowania tej rośliny. Jest gotowany, gotowany na parze, smażony i marynowany. To jest pyszne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 63 % 15 g
węglowodany 33 % 8 g
174 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z chińskiej kapusty Ogonkowej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Świeży imbir można zastąpić suchym mielonym, a zamiast oleju roślinnego wziąć oliwę lub jeszcze lepiej, jeśli masz olej sezamowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz każdy liść Bok Choy w zimnej wodzie i osusz. Oddziel zieloną część liścia od białej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój białą, mięsistą łodygę na małe fragmenty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podobnie posiekaj zieloną część bok choy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij białe kawałki kapusty na patelnię i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez około minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zielone liście Bok Choy na patelnię, wymieszaj i gotuj przez kilka sekund.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i imbir, opłucz i osusz. Ilość tych składników można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. Dodaj imbir i czosnek starty na drobnej tarce do kapusty. Dodaj cukier, paprykę i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i pozostaw na kuchence na minutę lub dwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić gotowe danie do smaku i zdjąć patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na ciepło, posypane odrobiną sezamu.

pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

kapusta Bok Choy z chińskiego tłumaczy się jako "ucho konia". Jest niezwykle przydatny, normalizuje krzepnięcie krwi i ma działanie bakteriobójcze. W przypadku anemii to warzywo jest niezbędne. 
Bok Choy zawiera dużą ilość witamin, minerałów, aminokwasów i błonnika. 
jeśli to możliwe, pamiętaj o włączeniu takiej kapusty do swojej diety.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy