skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz bez ziemniaków z kurczakiem? Przygotuj produkty według listy. Będziesz potrzebował piersi z kurczaka, średniej wielkości marchewki i cebuli, mąki pszennej i przypraw. Jeśli ptak jest zamrożony, przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki i rozmroź.
Krok 2:
Umyj marchewki szczotką, obierz i pokrój w cienkie paski. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 3:
Umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń filmy i nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na kostki o długości i szerokości 8-10 mm. kawałki nie powinny być zbyt małe, aby kurczak nie był suchy podczas duszenia.
Krok 4:
Weź rondel z grubym dnem, wlej do niego rafinowany olej roślinny i dobrze podgrzej. Zrozumienie, czy olej wystarczająco się rozgrzał, może być bardzo proste. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Włóż posiekaną cebulę i marchewkę do rondla i smaż, ciągle mieszając, aż będą miękkie.
Krok 5:
Dodaj kostki kurczaka. Smażyć szybko na dużym ogniu, aby skorupa utworzona na wierzchu "uszczelniła" wszystkie soki wewnątrz mięsa, aby nie straciło soczystości.
Krok 6:
Dodaj mąkę, szybko wymieszaj zawartość, aby równomiernie rozprowadzić mąkę, wlej przegotowaną gorącą wodę, doprowadzając zawartość do pożądanej gęstości. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Makaron można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub świeżymi, drobno posiekanymi pomidorami.
Krok 7:
Zagotuj gulasz, dodaj paprykę, sól, liść laurowy. W razie potrzeby możesz użyć gotowych przypraw do kurczaka. W takim przypadku koniecznie przeczytaj kompozycję, jeśli w mieszaninie jest już sól, weź to pod uwagę podczas solić danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Dusić przez około 15 minut na małym ogniu, doprowadzając naczynie do miękkości. Jak sprawdzić gotowość mięsa? Kurczak powinien być łatwo przebity nożem lub widelcem i wypłynie przezroczysty sok.
Krok 8:
Gotowy gulasz z kurczaka z sosem podawaj z dowolnym dodatkiem, ale czasami jest przygotowywany i podawany jako zupa gulaszowa.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g