skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany i cukinię myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
2. Obierz cebulę, umyj, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, usuwamy szypułki, myjemy , kroimy w kostkę proporcjonalnie do pozostałych warzyw.
4. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.
5. Umyj pomidory, ostrożnie pokrój w kostkę.
6. A teraz wlej olej roślinny do kotła, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż cebulę do kotła i smaż na lekki rumieniec.
7. Następnie dodaj paprykę do cebuli, usmaż ją (składniki powinny być smażone).
8. Po papryce rozprowadzamy bakłażany, smażymy do miękkości, a następnie dodajemy cukinię. Podczas smażenia stale mieszaj składniki drewnianą szpatułką.
9. Na koniec dodaj pomidory i trzymaj w ogniu, aż płyn się zagotuje.
10. Pietruszkę myjemy, suszymy, drobno siekamy nożem i dodajemy do sałatki razem z czosnkiem. Sól na samym końcu, dodaj do smaku czerwoną mieloną paprykę.
11. Gorący kawior układamy w czystych sterylnych słoikach i hermetycznie zwijamy blaszanymi pokrywkami. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i zostawiamy na jeden dzień, po czym przenosimy puste miejsca do piwnicy.
zawsze zostawiam trochę na próbę, bo do czasu gotowości przy stole zbiera się kolejka ulubionych "żebraków";)
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g