Sałatka na zimę z cukinii i bakłażana

pikantna sałatka warzywna jest dobrą pomocą w zimowym menu. Zawsze robię dużo słonych preparatów na zimę i na wiosnę nic nie pozostaje)) dzisiaj otworzyłem pierwszy słoik sałatki z bakłażana-odważyłem się w kilka minut, z czarnym chlebem jest bardzo smaczny! Chcę podzielić się przepisem, nie trać, pamiętaj, aby wziąć pod uwagę i ugotować taką sałatkę-bardzo, bardzo smaczną!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Bakłażany i cukinię myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.

2. Obierz cebulę, umyj, pokrój w kostkę.

3. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, usuwamy szypułki, myjemy , kroimy w kostkę proporcjonalnie do pozostałych warzyw.

4. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.

5. Umyj pomidory, ostrożnie pokrój w kostkę.

6. A teraz wlej olej roślinny do kotła, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż cebulę do kotła i smaż na lekki rumieniec.

7. Następnie dodaj paprykę do cebuli, usmaż ją (składniki powinny być smażone).

8. Po papryce rozprowadzamy bakłażany, smażymy do miękkości, a następnie dodajemy cukinię. Podczas smażenia stale mieszaj składniki drewnianą szpatułką.

9. Na koniec dodaj pomidory i trzymaj w ogniu, aż płyn się zagotuje.

10. Pietruszkę myjemy, suszymy, drobno siekamy nożem i dodajemy do sałatki razem z czosnkiem. Sól na samym końcu, dodaj do smaku czerwoną mieloną paprykę.

11. Gorący kawior układamy w czystych sterylnych słoikach i hermetycznie zwijamy blaszanymi pokrywkami. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i zostawiamy na jeden dzień, po czym przenosimy puste miejsca do piwnicy.

zawsze zostawiam trochę na próbę, bo do czasu gotowości przy stole zbiera się kolejka ulubionych "żebraków";)

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy