skład / składniki
metoda gotowania
1. Obieramy wszystkie niezbędne warzywa, dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym.
2. Zróbmy cięcie warzyw na sałatkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Trzy marchewki na grubej tarce (można pokroić w cienkie paski).
w papryce odetnij łodygę, pokrój ją na pół i wybierz wszystkie nasiona. Następnie pokrój paprykę w małe paski.
pomidory kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.
3. Bierzemy patelnię średniej wielkości. Wlej do niego olej roślinny. Wrzuć wszystkie pokrojone warzywa na raz do rondla. Następnie dodaj sól, cukier, liść laurowy i trochę musztardy. Możesz również dodać dowolne inne przyprawy według uznania i smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Umieść patelnię z warzywami na kuchence, przykryj pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 20 minut.
5. Zmiel czosnek przez prasę lub w inny sposób i dodaj do garnka do warzyw. Mieszać. Smakujemy sałatkę i w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
6. Pod koniec procesu gaszenia wlej 9% octu.
7. Przygotowujemy pojemnik do konserwacji. Dokładnie umyj słoiki (lepiej wziąć mały rozmiar). Sterylizujemy je we wrzącej wodzie lub w piekarniku. Gotuj pokrywki w rondlu.
8. Ostrożnie (aby się nie poparzyć) przenieś sałatkę łyżką z patelni do czystych słoików i natychmiast zwiń je pokrywkami.
zwinięte słoiki słoiki na płaskiej, twardej powierzchni pokrywkami do dołu i przykryte kocem, aby były ciepłe.
po całkowitym ostygnięciu słoików przenosimy je do piwnicy lub innego ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania. Używać przez cały rok.
Sałatka Freebie to prawdziwe znalezisko dla każdej gospodyni domowej. Może być podawany jako dodatek do kurczaka lub mięsa, dodawany jako sos do spaghetti, duszony z ziemniakami lub po prostu spożywany z chlebem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g