skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri z nadzieniem z sera solankowego bez zieleni? Zacznijmy gotowanie od przygotowania żywności. Przesiej mąkę wcześniej. Ser wziąłem ser.
Krok 2:
Dodaj sól i sodę do mąki, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Wlej kefir i zagniataj ciasto. Najpierw mieszam w misce, potem na desce posypanej mąką. Ciasto powinno stać się gęste i gładkie. Zostawimy go na chwilę na stole, przez 20 minut. W tym czasie gluten zawarty w mące pęcznieje, a ciasto nie pęka po rozwałkowaniu. Nie możesz przykryć Koloboka, nie będzie miał nawet czasu na zacienienie.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ser należy zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5:
Po upływie czasu dzielimy nasze ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdy na małe ciasto.
Krok 6:
Farsz dzielimy na trzy części i zwijamy z każdej kulki. Kładziemy go na środku ciasta.
Krok 7:
Ściśnij krawędzie tortilli do środka, tworząc kulkę.
Krok 8:
Rozwałkuj kulkę w okrąg równy średnicy patelni, na której planujesz piec chaczapuri.
Krok 9:
Lepiej od razu zrobić wszystkie puste miejsca, a dopiero potem piec. Z całego zestawu produktów dostałem trzy sztuki.
Krok 10:
Pieczemy chaczapuri na suchej patelni pod pokrywką.
Krok 11:
Gdy jedna strona się zarumieni, odwróć ją. Smażyć z drugiej strony. Zajmuje to około 3 minut na stronę.
Krok 12:
Posmaruj gorące ciasto masłem.
ponieważ ciasto chaczapuri ma mdły smak, cały smak powinien pochodzić z nadzienia. Dlatego wybierz ser o wyraźnym ostrym smaku. Dobrze nadaje się suluguni, brynza. Jeśli są bardzo słone, możesz dodać twarożek do nadzienia, nieco zmiękczy smak. Czasami do sera wbija się surowe jajko, aby łatwiej było zwinąć nadzienie w kulki.
do smaku możesz dodać do sera zioła, które lubisz: koperek, bazylię, kolendrę, pietruszkę.
przygotowuje się również chaczapuri i z jednym twarogiem jako nadzieniem, należy go wymieszać z jajkiem i dobrze doprawić, aby nadzienie stało się słone.
smarowanie po upieczeniu wcale nie jest konieczne, ale smakuje lepiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g