chaczapuri nadziewane serem solankowym bez ziół

smakuj prawdziwe Gruzińskie chaczapuri! Ale znacznie szybciej! Jakie odmiany chaczapuri nie istnieją-zarówno pieczone w piekarniku, smażone na patelni, otwarte, w postaci łodzi, jak i zamknięte, w postaci ciastek. Najważniejsze jest zawsze jedno-pyszne ciasto i dużo nadzienia serowego. Oferuję super szybką opcję przygotowania domowego chaczapuri - na patelni.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 16 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 40 % 21 g
287 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri z nadzieniem z sera solankowego bez zieleni? Zacznijmy gotowanie od przygotowania żywności. Przesiej mąkę wcześniej. Ser wziąłem ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól i sodę do mąki, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir i zagniataj ciasto. Najpierw mieszam w misce, potem na desce posypanej mąką. Ciasto powinno stać się gęste i gładkie. Zostawimy go na chwilę na stole, przez 20 minut. W tym czasie gluten zawarty w mące pęcznieje, a ciasto nie pęka po rozwałkowaniu. Nie możesz przykryć Koloboka, nie będzie miał nawet czasu na zacienienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ser należy zetrzeć na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu dzielimy nasze ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdy na małe ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz dzielimy na trzy części i zwijamy z każdej kulki. Kładziemy go na środku ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ściśnij krawędzie tortilli do środka, tworząc kulkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj kulkę w okrąg równy średnicy patelni, na której planujesz piec chaczapuri.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lepiej od razu zrobić wszystkie puste miejsca, a dopiero potem piec. Z całego zestawu produktów dostałem trzy sztuki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy chaczapuri na suchej patelni pod pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy jedna strona się zarumieni, odwróć ją. Smażyć z drugiej strony. Zajmuje to około 3 minut na stronę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj gorące ciasto masłem.

ponieważ ciasto chaczapuri ma mdły smak, cały smak powinien pochodzić z nadzienia. Dlatego wybierz ser o wyraźnym ostrym smaku. Dobrze nadaje się suluguni, brynza. Jeśli są bardzo słone, możesz dodać twarożek do nadzienia, nieco zmiękczy smak. Czasami do sera wbija się surowe jajko, aby łatwiej było zwinąć nadzienie w kulki.
do smaku możesz dodać do sera zioła, które lubisz: koperek, bazylię, kolendrę, pietruszkę.
przygotowuje się również chaczapuri i z jednym twarogiem jako nadzieniem, należy go wymieszać z jajkiem i dobrze doprawić, aby nadzienie stało się słone.
smarowanie po upieczeniu wcale nie jest konieczne, ale smakuje lepiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy