Funchoza z zieloną fasolą

proste, ale bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej! Funchoza z zieloną fasolą wszystkie składniki są smażone w taki sposób, że wszystkie soki pozostają w mięsie, dzięki czemu są bardzo soczyste. A specjalnie dobrane warzywa doskonale łączą się i nasycają to danie różnymi smakami.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 41 % 15 g
190 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 39 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić funchozę z zieloną fasolą? Przygotuj potrzebne produkty. Rozmrozić mięso z wyprzedzeniem. Fasola, jeśli weźmiesz mrożoną, nie musisz rozmrażać. Mięso do tego przepisu musi być koniecznie Młode, ponieważ czas na jego przygotowanie jest krótki, a stare mięso może być zbyt twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj Funchozę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalałem go wrzącą wodą przez 7-10 minut, a następnie spuściłem wodę i spłukałem funchozę zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę w cienkie paski, jak na Stroganow wołowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obraną cebulę w cienkie ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dobrze rozgrzanej patelni w oleju roślinnym smaż wołowinę, aż płyn odparuje i będzie lekko złoty, około 4-5 minut. Wsuń mięso na jedną stronę patelni, a na drugą podsmaż cebulę przez około 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię dodaj mrożoną fasolkę szparagową lub szparagi i smaż wszystko razem przez około 3 minuty. Jeśli w masie jest za dużo płynu, jak na twój gust, poczekaj, aż część z nich wyparuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przyszła kolej na marchewki-wystarczy jej dosłownie 1 minuta na smażenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamiast soli dodaj sos sojowy do mięsa (jego ilość różni się w zależności od smaku). Miłośnicy ostrych na tym etapie mogą dodać 0,5 herbaty. L. czerwona ostra papryka i zmiażdżony ząbek czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania włóż ugotowaną funchozę na patelnię, wymieszaj, podgrzej przez kilka minut i natychmiast podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania posyp naczynie grubo posiekaną natką pietruszki lub piórami szczypiorku (w razie potrzeby posyp sezamem). Smakuje lepiej na gorąco. Smacznego!

co ciekawe, praktycznie bez smaku Funchoza jest nasycona aromatem mięsa i warzyw i okazuje się szczególnie smaczna!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy