bakłażan z majonezem na zimę

bardzo smaczna i pożywna sałatka z bakłażana na zimę! Bakłażan jest dość popularnym warzywem jako podstawa wielu sałatek i przekąsek na zimę. Oprócz tego, że jest pożywny i smaczny, bardzo zdrowy, jest bogaty w potas, którego potrzebuje nasz organizm. Sałatki z bakłażanem są bardzo satysfakcjonujące, zimą słoik takiej sałatki można podać na stół jako niezależne danie lub dodatek do gorącego. Ten naturalny domowy półfabrykat zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 44 % 8 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Podstawą tej przekąski na zimę są bakłażany, cebula i czosnek. Oczywiście lepiej jest używać warzyw ze swojej strony, wiedząc na pewno, że podczas ich uprawy nie stosowano różnych pestycydów, sałatka okaże się nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowując warzywa do konserwowania, bakłażany należy trzymać z solą pod prasą przez około dwie godziny lub kilka minut we wrzącej wodzie. Druga metoda jest szybsza i nie mniej skuteczna. W metalowym kubku zagotuj wodę. Bakłażany dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Pokrój bakłażana w małe kostki bez zdejmowania z nich skóry. Wtedy będą smaczniejsze i piękniejsze w sałatce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kostki bakłażana we wrzącej wodzie na kilka minut. Następnie spuść wodę przez durszlak, pozwól wodzie dobrze spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, a także pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, nie potrzebujesz go dużo, aby bakłażany nie okazały się zbyt tłuste i nie zepsuły sosu majonezowego. Kładziemy na nim bakłażany, dodajemy sól do smaku, ale trochę, ponieważ sos majonezowy zawiera wystarczającą ilość soli. Smażyć bakłażany, od czasu do czasu mieszając, aż będą rumiane, około 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń bakłażany z patelni. Dodaj trochę oleju roślinnego i włóż do niego posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta i lekko rumiana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż posiekaną cebulę i czosnek do miski z bakłażanem. Dodaj majonez i czarny pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładamy go do wysterylizowanych słoików o wygodnej objętości. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu nie przechowywać sałatki. Wlej wodę do rondla, włącz ogień, połóż szmatkę na dnie. Kładziemy na nim słoiki z sałatką z bakłażana i sterylizujemy je przez 15 minut litrowe słoiki, przykrywając je pokrywkami. Następnie zwijamy słoiki z wysterylizowanymi pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przechowuj sałatkę z bakłażana z majonezem na zimę w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy