skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamknąć ajapsandal na zimę? Na początek przygotuj wszystkie podstawowe składniki. Dokładnie umyj i spłucz warzywa kolendrą pod bieżącą wodą.
Krok 2:
U bakłażana Usuń & quot; ogony & quot; z obu stron, a następnie pokrój niebieskie kółka o grubości około 7-8 mm.
Krok 3:
Posyp bakłażana grubą solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 20 minut. Pozwoli to w przyszłości, podczas smażenia kręgów, zużywać mniej oleju roślinnego.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj sos. W pomidorach Usuń punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w kółka lub półkola o grubości około 5-7 mm, następnie wyślij do małego rondla i dodaj koncentrat pomidorowy. Makaron w tym przypadku nada gotowemu daniu bogatszy kolor i charakterystyczną kwaskowatość. Wyślij pomidory do pieca i od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 5:
Pomidory wypuszczą sok i otrzymasz aromatyczny sos. Przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia, aw tym czasie zajmij się resztą warzyw.
Krok 6:
Cebulę obrać i opłukać, cienko pokroić.
Krok 7:
Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, białe żyłki i punkty mocowania łodygi. Pokrój go w cienkie półpierścienie. Do przygotowania ajapsandali użyj czerwonej papryki lub owoców w różnych kolorach. Tak więc gotowe danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.
Krok 8:
W międzyczasie bakłażany zostały już zaparzone i możesz się nimi zająć. Spłucz sól zimną wodą i wyciśnij niebieskie. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Zrób to partiami. Dla wygody i oszczędności czasu możesz użyć drugiej patelni. W razie potrzeby dodaj olej podczas smażenia. Połóż gotowe kółka na serwetkach, wchłoną nadmiar tłuszczu.
Krok 9:
Podsmaż paprykę na tym samym oleju, który Ci pozostał bakłażan. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż papryka będzie miękka.
Krok 10:
Usuń paprykę z patelni i podsmaż cebulę, aż będzie lekko rumiana.
Krok 11:
Posiekaj ostrą paprykę w pierścienie i lekko podsmaż. Ilość chili należy dostosować do smaku. Kochaj ostrzej-weź kilka strąków i zostaw nasiona(dają specjalną gorycz). Nie akceptujesz ostrości w takich potrawach-całkowicie wyklucz paprykę.
Krok 12:
Połącz wszystkie produkty w jednym dużym naczyniu, możesz użyć miski lub garnka. Dodaj sól, cukier, posiekaną kolendrę i czosnek przepuszczony przez prasę. Użyłem soli Adyghe, która zawiera suche przyprawy, dzięki czemu ajapsandali jest bardziej aromatyczny. Możesz na tym etapie dodać trochę suchej bazylii, chmielu-suneli itp. dodaj sól partiami, każdy ma inny smak i może się okazać, że 1 łyżka.L. będzie dla ciebie dużo.
Krok 13:
Wyślij patelnię do pieca. Na średnim ogniu gotuj przez około 20-25 minut (ajapsandali powinien stale lekko bulgotać). Od czasu do czasu mieszaj gulasz warzywny, aby nic się nie przypaliło. Na koniec wlej ocet i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Czas gotowania może się nieco zmienić, uważaj, aby warzywa nie zamieniły się w owsiankę.
Krok 14:
Ułóż gotowy gulasz w sterylnych słoikach i zwiń sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 15:
Bardzo smaczny i aromatyczny gruziński ajapsandali jest gotowy!
przechowuj słoiki z półfabrykatem w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu.
z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 litrów. gotowych produktów.
Ajapsandali jest bardzo smaczny jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków i nie tylko.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g