ajapsandal w słoikach na zimę

cudowna przekąska z bakłażana i warzyw na zimę! Niesamowicie aromatyczny ajapsandali na zimę w słoikach jest bardzo smaczny zarówno na zimno, jak i na gorąco. Spróbuj z garb świeżo upieczonego chleba! Rozłóż sałatkę z bakłażana na plasterkach bagietki i podawaj na świątecznym stole jako przystawkę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
67 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamknąć ajapsandal na zimę? Na początek przygotuj wszystkie podstawowe składniki. Dokładnie umyj i spłucz warzywa kolendrą pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U bakłażana Usuń & quot; ogony & quot; z obu stron, a następnie pokrój niebieskie kółka o grubości około 7-8 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp bakłażana grubą solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 20 minut. Pozwoli to w przyszłości, podczas smażenia kręgów, zużywać mniej oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj sos. W pomidorach Usuń punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w kółka lub półkola o grubości około 5-7 mm, następnie wyślij do małego rondla i dodaj koncentrat pomidorowy. Makaron w tym przypadku nada gotowemu daniu bogatszy kolor i charakterystyczną kwaskowatość. Wyślij pomidory do pieca i od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory wypuszczą sok i otrzymasz aromatyczny sos. Przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia, aw tym czasie zajmij się resztą warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i opłukać, cienko pokroić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, białe żyłki i punkty mocowania łodygi. Pokrój go w cienkie półpierścienie. Do przygotowania ajapsandali użyj czerwonej papryki lub owoców w różnych kolorach. Tak więc gotowe danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie bakłażany zostały już zaparzone i możesz się nimi zająć. Spłucz sól zimną wodą i wyciśnij niebieskie. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Zrób to partiami. Dla wygody i oszczędności czasu możesz użyć drugiej patelni. W razie potrzeby dodaj olej podczas smażenia. Połóż gotowe kółka na serwetkach, wchłoną nadmiar tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż paprykę na tym samym oleju, który Ci pozostał bakłażan. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż papryka będzie miękka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń paprykę z patelni i podsmaż cebulę, aż będzie lekko rumiana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj ostrą paprykę w pierścienie i lekko podsmaż. Ilość chili należy dostosować do smaku. Kochaj ostrzej-weź kilka strąków i zostaw nasiona(dają specjalną gorycz). Nie akceptujesz ostrości w takich potrawach-całkowicie wyklucz paprykę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz wszystkie produkty w jednym dużym naczyniu, możesz użyć miski lub garnka. Dodaj sól, cukier, posiekaną kolendrę i czosnek przepuszczony przez prasę. Użyłem soli Adyghe, która zawiera suche przyprawy, dzięki czemu ajapsandali jest bardziej aromatyczny. Możesz na tym etapie dodać trochę suchej bazylii, chmielu-suneli itp. dodaj sól partiami, każdy ma inny smak i może się okazać, że 1 łyżka.L. będzie dla ciebie dużo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij patelnię do pieca. Na średnim ogniu gotuj przez około 20-25 minut (ajapsandali powinien stale lekko bulgotać). Od czasu do czasu mieszaj gulasz warzywny, aby nic się nie przypaliło. Na koniec wlej ocet i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Czas gotowania może się nieco zmienić, uważaj, aby warzywa nie zamieniły się w owsiankę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż gotowy gulasz w sterylnych słoikach i zwiń sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bardzo smaczny i aromatyczny gruziński ajapsandali jest gotowy!

przechowuj słoiki z półfabrykatem w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu.

z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 litrów. gotowych produktów.

Ajapsandali jest bardzo smaczny jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków i nie tylko.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy