kawior z cukinii z marchewką przez maszynę do mięsa

warzywa są smażone z koncentratem pomidorowym i dodaje się ocet. Smak jest warzywny, soczysty, umiarkowanie ostry. Ale nie kosztem pieprzu, ale czosnku. Sama cukinia ma neutralny smak i jakie będą dodatki, więc kawior będzie grał. Dodanie octu daje ledwo wyczuwalną kwaskowatość, zieleń-świeżość i aromat.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Dobrze jest wziąć świeże zbiory. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórkę, usuń ją z bardziej dojrzałej i usuń nasiona z rdzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wszystkie warzywa i warzywa. Cukinię pokroić w średnią kostkę, cebulę drobną, korzeń pietruszki i czosnek bardzo drobny. Trę marchewki na koreańskiej tarce, ale jest to możliwe na zwykłej grubej. W tym formacie warzywa są szybko smażone, a krojenie czosnku pozwoli zachować jego soczystość. Drobno posiekaj również warzywa. Lepiej jest ugotować wszystko na raz, a następnie szybko się ugotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej dużą patelnię, wlej 50 ml oleju roślinnego, podgrzej do temperatury roboczej / skwierczy wokół rzuconego kawałka/. Wrzuć cukinię i smaż, aż płyn odparuje, a następnie półprzezroczysty na średnim ogniu, dodaj trochę soli i nie zapomnij wymieszać. Nie przykrywać pokrywką. Smażenie zajmie 15-18 minut, w zależności od pieca. Uważaj, aby się nie poparzyć. Gotową cukinię ostudzić bezpośrednio na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej również inną patelnię, wlej pozostały olej, podgrzej i wrzuć cebulę. Zmniejszyć ciepło do średnio-małego, smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, dodać korzeń pietruszki, marchewkę, mieszając smażyć, aż marchewka się zestali, dodać koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając wlać kilka łyżek wody. Trochę soli i podgrzej masę przez kolejną minutę. Gotowy smażenie nie powinno być grube, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Gotuje się około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie połącz zawartość obu patelni, dodaj czosnek, zioła i przepuść wszystko przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem. Lub przebij blenderem zanurzeniowym. W razie potrzeby dodaj cukier, ocet, sól i dobrze wymieszaj. Kawior jest gotowy, schłodzony i można go podawać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z tej ilości produktów uzyskuje się 1 puszkę 0,5 litra. i mała salaterka na 3 porcje. Kawior można przekręcić na zimę, ale słoiki należy sterylizować w wodzie 0,5 L. 5-8 minut od początku wrzenia. Jeśli jest dużo puszek, jest to wygodne w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni, włóż słoiki z kawiorem, pokrywa jest luźno zamknięta i ustaw 120 stopni. Z zadanej temperatury sterylizujemy 0,5 l. puszki 8-10 minut. Mocno skręć, Odwróć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwalamy ostygnąć pod "futrem". Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Gotowy kawior jest apetyczny, smak jest zrównoważony, odpowiednia konsystencja.

kawior z cukinii, ulubiony i popularny rodzaj konserwacji. Każda doświadczona gospodyni ma więcej niż jeden udany przepis.

zgodnie z tym przepisem ugotowałem kawior wiele lat temu, zbierając pierwsze zbiory w domku rodzicielskim, od tego czasu zapomnieliśmy, czym jest kawior z cukinii w sklepie. Kto był traktowany, wszyscy prosili o podzielenie się przepisem i nadal jest kochany.

przygotowanie jest proste i szybkie.

smażenie koncentratu pomidorowego z warzywami daje bogatszy smak i kolor.
przez maszynę do mięsa możesz zmielić tylko cukinię i wymieszać ze składnikiem cebuli.
zieleni nie można dodawać ani zmieniać zgodnie z preferencjami. Czosnek można zastąpić czarnym lub gorzkim ziele angielskie.

to podstawowy przepis i jest podstawą eksperymentów kulinarnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy