bakłażan na zimę

Pikantny, pachnący i niesamowicie smaczny preparat na zimę! Bakłażan to jedna z najpiękniejszych opcji niebieskiej sałatki. Kęs może być podawany jako niezależna przekąska lub oferowany jako dodatek do dań mięsnych i ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 kwietnia-3 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania pysznej przekąski. Bakłażany, pomidory papryka i chili opłucz w czystej wodzie, usuń łodygi z bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój niebieskie kółka o grubości około jednego centymetra. Dlaczego bakłażany nie powinny być cieńsze? Ponieważ istnieje możliwość, że bakłażan straci swój kształt lub koła mogą całkowicie pęknąć po rozłożeniu ze słoika. Napełnij niebieskie jedną łyżką soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną wodę do pojemnika z bakłażanem, aby przykryła niebieskie, delikatnie wymieszaj wszystko, aby sól się rozpuściła. Przykryj bakłażany płaskim talerzem i ustaw mały ciężar, aby koła były całkowicie zanurzone w słonej wodzie. Ta procedura pozbędzie się goryczy w bakłażanie, a przy dalszym smażeniu niebieski wchłonie mniej oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj resztę warzyw do przygotowania. W papryce i papryce chili odetnij łodygę i usuń nasiona, obierz czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź bakłażany i delikatnie ściśnij je rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego i smaż bakłażany z obu stron, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Ułóż gotowe kółka na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż pomidory i paprykę przez maszynę do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj czosnek i chili na drobnej tarce. Możesz również przepuścić te dwa składniki przez maszynkę do mięsa, ale w tym przypadku w gotowym naczyniu poczujesz małe kawałki czosnku i chili.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij skręcone warzywa do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny(80 ml). Wymieszaj i posmakuj, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, dodaj go według własnego uznania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść pojemnik z warzywami na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz piec do minimum i gotuj sos przez około pięć minut (czasami mieszaj, aby nic się nie przypaliło).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij naczynia z ognia. Wyślij część bakłażana na patelnię, lekko wymieszaj łyżką, aby wszystkie koła były zanurzone w aromatycznym sosie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż kółka łyżką stołową w sterylnych słoikach (słoiki można sterylizować w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej). Weź jeden okrąg bakłażana, zbierając bardzo mało nadzienia z pomidorów i papryki i wyślij warstwami do słoika. Gdy bakłażan skończy się na patelni, wyślij drugą połowę krążków do sosu pomidorowego, wymieszaj i ponownie ubij w słoikach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij każdy słoik prawie do góry resztkami sosu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż wypełnione słoiki do rondla lub dużego kubka, napełnij wodą, aby prawie pokryła cały słoik i wyślij na duży ogień. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i sterylizuj obrabiany przedmiot przez 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Następnie przedmiot obrabiany można umieścić w lodówce lub piwnicy w celu długotrwałego przechowywania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Próbkę można pobrać za tydzień. Pachnące i niesamowicie pyszne bakłażany są gotowe!

istnieje kilka sposobów napełniania słoików:
1 * możesz zanurzyć każdy okrąg bakłażana w sosie, a następnie wysłać do słoika.
2 * Istnieje również opcja naprzemiennego wysyłania koła bakłażana i małej ilości sosu do pojemnika(wlej około 0,5-1 łyżeczki sosu+okrąg bakłażana i tak dalej do samej góry).
3* trzecia metoda jest opisana w przepisie, jest najbardziej optymalna i prosta, jak mi się wydawało.

z podanej ilości składników wyszło mi około 900-1000 mililitrów gotowego produktu.

w razie potrzeby do gotowania można użyć świeżych ziół. Pietruszka lub kolendra są tutaj idealne.
jeśli zdecydujesz się gotować z ziołami, musisz je dobrze umyć, pokroić niezbyt grubo, wysłać do sosu w kroku 9, a następnie wszystko zgodnie z przepisem.


smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy