polędwiczka wieprzowa z suszonymi śliwkami w boczku z kremowym sosem grzybowym

niezwykle smaczne, oryginalne-święto każdego dnia! Polędwiczka wieprzowa z suszonymi śliwkami w boczku z kremowym sosem grzybowym to bardzo smaczne danie świąteczne, które można podawać na wiele sposobów. Nadają się do niego przystawki, sałatki, kawałki świeżych warzyw, zioła.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 16 % 5 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z suszonymi śliwkami w boczku z kremowym sosem grzybowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dokładna liczba Medalionów i odpowiednio porcji zależy od długości polędwicy wieprzowej. Im dłuższa polędwica, tym więcej Medalionów wyjdzie. Liczba pasków bekonu i suszonych śliwek zależy również od liczby Medalionów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwicę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w medaliony o grubości około 4 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz suszone śliwki. Weź duże, miękkie i już bez pestek suszone śliwki. Jeśli śliwki są małe, może być potrzebne więcej - 2 sztuki na każdy medalion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na środku każdego medalionu wieprzowego wykonaj głębokie nakłucie nożem i włóż do środka 1-2 kawałki suszonych śliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owiń każdy kawałek wieprzowiny paskiem boczku. Jeśli boczek nie trzyma się dobrze i stara się odwrócić, możesz go zabezpieczyć szpikulcem. Lepiej jest natychmiast wziąć boczek w plasterkach, wybrać surowy wędzony lub gotowany wędzony do smaku. Mam wędzone na surowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż medaliony wieprzowe na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec posolić i pieprzyć mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś smażone medaliony w boczku na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Pozostaw medaliony w chłodzącym piekarniku podczas przygotowywania sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj sos.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby. Będzie pyszny z kurkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni, na której smażono wieprzowinę, rozpuść kawałek masła na średnim ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż grzyby i smaż, mieszając, 5 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej śmietanę. SOS posolić, pieprzyć i gotować na wolnym ogniu, mieszając przez kolejne 2 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż gotowe medaliony na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy