skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z suszonymi śliwkami w boczku z kremowym sosem grzybowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dokładna liczba Medalionów i odpowiednio porcji zależy od długości polędwicy wieprzowej. Im dłuższa polędwica, tym więcej Medalionów wyjdzie. Liczba pasków bekonu i suszonych śliwek zależy również od liczby Medalionów.
Krok 2:
Polędwicę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w medaliony o grubości około 4 cm.
Krok 3:
Umyj i osusz suszone śliwki. Weź duże, miękkie i już bez pestek suszone śliwki. Jeśli śliwki są małe, może być potrzebne więcej - 2 sztuki na każdy medalion.
Krok 4:
Na środku każdego medalionu wieprzowego wykonaj głębokie nakłucie nożem i włóż do środka 1-2 kawałki suszonych śliwek.
Krok 5:
Owiń każdy kawałek wieprzowiny paskiem boczku. Jeśli boczek nie trzyma się dobrze i stara się odwrócić, możesz go zabezpieczyć szpikulcem. Lepiej jest natychmiast wziąć boczek w plasterkach, wybrać surowy wędzony lub gotowany wędzony do smaku. Mam wędzone na surowo.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż medaliony wieprzowe na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Krok 7:
Na koniec posolić i pieprzyć mięso.
Krok 8:
Przenieś smażone medaliony w boczku na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Pozostaw medaliony w chłodzącym piekarniku podczas przygotowywania sosu.
Krok 9:
Teraz przygotuj sos.
Krok 10:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby. Będzie pyszny z kurkami.
Krok 11:
Na patelni, na której smażono wieprzowinę, rozpuść kawałek masła na średnim ogniu.
Krok 12:
Ułóż grzyby i smaż, mieszając, 5 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 13:
Wlej śmietanę. SOS posolić, pieprzyć i gotować na wolnym ogniu, mieszając przez kolejne 2 minuty.
Krok 14:
Ułóż gotowe medaliony na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g