skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój cielęcinę i filet z kurczaka na małe kawałki, a następnie posiekaj mięso mielone ostrym nożem. Nie używaj maszynki do mięsa i blendera!!!
Krok 2:
Kromki białego chleba suszyć na powietrzu przez około 2 godziny. Wysuszony chleb zalać śmietaną i pozostawić na 15 minut. Dokładnie ugniataj namoczony chleb rękami.
Krok 3:
2/3 zimnego masła pokroić w kostkę i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
Krok 4:
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu, mieszając, 5 minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Krok 5:
Do powstałego mięsa mielonego dodaj smażoną cebulę wraz z masłem z patelni i chlebem wraz z płynem. Sól i pieprz.
Krok 6:
Uderz mięso mielone o powierzchnię roboczą. Następnie dodaj zamrożone kostki masła.
Krok 7:
Uformuj kotlety.
Krok 8:
Panierowane kotlety obtoczyć, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na 20 minut.
Krok 9:
Następnie smaż na maśle na średnim ogniu, często obracając, na złoty kolor. Podawaj bardzo gorąco.
Krok 10:
Jest bardzo, bardzo smaczny! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g