skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować julienne? Przygotuj składniki. Grzyby można używać prawdziwych grzybów leśnych lub zwykłych. W każdym razie będzie pyszny. Użyję różnych grzybów leśnych. Grzyby należy oczyścić, dobrze spłukać i gotować we wrzącej wodzie przez 15-20 minut. Następnie spuść całą wodę i użyj gotowych grzybów w razie potrzeby. Obierz cebulę i spłucz wodą.
Krok 2:
Mięso z indyka najlepiej używać schłodzonego, które nie zostało zamrożone. Pokrój go na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie połóż pokrojone mięso i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut, aby zaczęło pokrywać się apetycznie złotą skórką.
Krok 3:
Obrana cebula drobno posiekaj i dodaj do mięso na patelni. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, aby cebula stała się przezroczysta.
Krok 4:
Następnie dodaj grzyby na patelnię. Wymieszaj wszystko i pozostaw na kolejne 5-7 minut, aby usmażyć wszystko razem. Nie zapomnij okresowo mieszać wszystkiego. Z grzybów pojawi się pewna ilość płynu. Gotuj wszystko razem, aż całkowicie odparuje.
Krok 5:
Osobno podgrzej drugą patelnię, aż będzie gorąca i smaż mąkę przez kilka minut.
Krok 6:
Następnie dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj wszystko za pomocą małej trzepaczki, aby rozpuścić grudki mąki. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli okaże się bardzo gęsty, możesz dodać trochę wody.
Krok 7:
Wlej mięso z grzybami do powstałego sosu, wymieszaj i przykryj. Dodaj trochę soli i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut.
Krok 8:
W tym czasie zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 9:
Julienne ułóż w porcjowanych kokilkach i obficie posyp startym serem na wierzchu. Umieść kokilki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 5-8 minut.
Krok 10:
W tym czasie ser powinien się stopić i trochę rumienić. Wyjmij gotowe formy z piekarnika i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g