Julienne z indykiem i grzybami

obfite, umiarkowanie dietetyczne, na każdy stół! Julienne z indykiem i grzybami to pyszna gorąca przekąska. Przygotowanie go nie jest trudne, a kończy się prawie daniem restauracyjnym! Mięso z indyka jest do niego bardzo odpowiednie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
191 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować julienne? Przygotuj składniki. Grzyby można używać prawdziwych grzybów leśnych lub zwykłych. W każdym razie będzie pyszny. Użyję różnych grzybów leśnych. Grzyby należy oczyścić, dobrze spłukać i gotować we wrzącej wodzie przez 15-20 minut. Następnie spuść całą wodę i użyj gotowych grzybów w razie potrzeby. Obierz cebulę i spłucz wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z indyka najlepiej używać schłodzonego, które nie zostało zamrożone. Pokrój go na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie połóż pokrojone mięso i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut, aby zaczęło pokrywać się apetycznie złotą skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrana cebula drobno posiekaj i dodaj do mięso na patelni. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, aby cebula stała się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj grzyby na patelnię. Wymieszaj wszystko i pozostaw na kolejne 5-7 minut, aby usmażyć wszystko razem. Nie zapomnij okresowo mieszać wszystkiego. Z grzybów pojawi się pewna ilość płynu. Gotuj wszystko razem, aż całkowicie odparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno podgrzej drugą patelnię, aż będzie gorąca i smaż mąkę przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj wszystko za pomocą małej trzepaczki, aby rozpuścić grudki mąki. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli okaże się bardzo gęsty, możesz dodać trochę wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mięso z grzybami do powstałego sosu, wymieszaj i przykryj. Dodaj trochę soli i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie zetrzyj ser na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Julienne ułóż w porcjowanych kokilkach i obficie posyp startym serem na wierzchu. Umieść kokilki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 5-8 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie ser powinien się stopić i trochę rumienić. Wyjmij gotowe formy z piekarnika i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy