skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Cukinia do zbioru nie musi być mleczna, odpowiednie są również dojrzałe owoce. Koncentrat pomidorowy można kupić w sklepie lub użyć produktu domowego. W sezonie zbiorów taki zbiór okaże się nie tylko smaczny, ale także niedrogi.
Krok 2:
Myjemy cukinię, obieramy, obieramy i usuwamy nasiona, mielimy je blenderem, robotem kuchennym lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Jeśli cukinia jest młoda, można ją posiekać bez obierania, wystarczy spłukać i wysuszyć. Wyciśnij nadmiar soku z masy cukinii i włóż do głębokiego rondla lub grubościennej patelni.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli marchewki są świeże, zebrane tylko z ogrodu, skóra warzyw jest nadal delikatna, nie można jej wyczyścić, wystarczy przetrzeć sztywną szczotką, aby usunąć brud.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Smażyć cebulę i marchewkę na oleju, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć warzywa na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.
Krok 6:
Dodaj smażenie warzyw do rondla z cukinią, tam też wysyłamy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, podpal, zagotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby warzywa nie przypaliły się do dna patelni.
Krok 7:
Jeśli chcesz, aby kawior z cukinii był bardziej jednorodny w konsystencji, to na tym etapie mieszankę warzywną można ponownie przebić blenderem. Wlej ocet stołowy do rondla z mieszanką warzywną, wymieszaj wszystko szpatułką, pozwól mieszaninie ponownie się zagotować i gotuj przez kolejne pięć minut na małym ogniu. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Układamy kawior z cukinii w sterylnych słoikach (słoiki można wysterylizować w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów), natychmiast zwijamy słoiki sterylnymi pokrywkami, odwracamy słoiki do góry nogami, pozwalamy im ostygnąć w temperaturze pokojowej "pod futrem", wyjmujemy słoiki z kawiorem do przechowywania w lodówce lub zimnej spiżarni do zimy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g