kawior z cukinii z marchewką na zimę

pachnąca i delikatna przekąska z cukinii na zimę! Istnieje wiele ciekawych przepisów na kawior z cukinii na zimę. I każda gospodyni ma swój sprawdzony i ulubiony przepis. W zależności od smaku możesz zmienić zestaw składników i przypraw, aby był bardziej pikantny, słodki lub pikantny w smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
43 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Cukinia do zbioru nie musi być mleczna, odpowiednie są również dojrzałe owoce. Koncentrat pomidorowy można kupić w sklepie lub użyć produktu domowego. W sezonie zbiorów taki zbiór okaże się nie tylko smaczny, ale także niedrogi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy cukinię, obieramy, obieramy i usuwamy nasiona, mielimy je blenderem, robotem kuchennym lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Jeśli cukinia jest młoda, można ją posiekać bez obierania, wystarczy spłukać i wysuszyć. Wyciśnij nadmiar soku z masy cukinii i włóż do głębokiego rondla lub grubościennej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli marchewki są świeże, zebrane tylko z ogrodu, skóra warzyw jest nadal delikatna, nie można jej wyczyścić, wystarczy przetrzeć sztywną szczotką, aby usunąć brud.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Smażyć cebulę i marchewkę na oleju, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć warzywa na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażenie warzyw do rondla z cukinią, tam też wysyłamy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, podpal, zagotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby warzywa nie przypaliły się do dna patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, aby kawior z cukinii był bardziej jednorodny w konsystencji, to na tym etapie mieszankę warzywną można ponownie przebić blenderem. Wlej ocet stołowy do rondla z mieszanką warzywną, wymieszaj wszystko szpatułką, pozwól mieszaninie ponownie się zagotować i gotuj przez kolejne pięć minut na małym ogniu. Wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy kawior z cukinii w sterylnych słoikach (słoiki można wysterylizować w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów), natychmiast zwijamy słoiki sterylnymi pokrywkami, odwracamy słoiki do góry nogami, pozwalamy im ostygnąć w temperaturze pokojowej "pod futrem", wyjmujemy słoiki z kawiorem do przechowywania w lodówce lub zimnej spiżarni do zimy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy