krewetki z warzywami z sosem sojowym na patelni

jasne, szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu! Krewetki z warzywami na patelni w sosie sojowym to niesamowicie smaczne danie! Kolorowe warzywa sprawiają, że jest bardzo kolorowy, a skład produktów jest zdrowy i satysfakcjonujący.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 21 % 4 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować krewetki z warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pierwszym krokiem jest rozmrożenie krewetek. Aby to zrobić, wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć rozmrażanie, czasami napełniam krewetki wodą o temperaturze pokojowej, aby rozmrażały się wielokrotnie szybciej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym małym pojemniku dodaj szczyptę suchej bazylii, oregano i czosnku, mieloną paprykę, sól, ziele angielskie i suchą cebulę. Każdą z tych przypraw można wykluczyć, można również dostosować ilość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij rozmrożone krewetki do głębokiej miski, dodaj przyprawy, sos sojowy i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas marynowania krewetek przygotuj warzywa. Obierz cebulę i czosnek. Dobrze spłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą. Jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach, aby gotowe krewetki wyglądały bardziej apetycznie. Wziąłem czerwoną cebulę, ozdobi ona również gotowe danie. Jeśli masz starszą cukinię(cukinię), usuń nasiona i odetnij z niej twardą skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń nasiona i szypułki z papryki. Pokrój paprykę w średniej wielkości kostkę, cebulę w pióra, a cukinię w plasterki lub półkola. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię, wyślij marynowane krewetki do smażenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie usuń skorupiaki na osobnym talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię, na której gotowano krewetki, wyślij wszystkie warzywa i masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw na kuchence, aż papryka i cukinia będą miękkie. Zajmie to od 5 do 10 minut, w zależności od tego, jak silny jest Twój płomień i jak duże są kawałki warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostały ostatnie poprawki, dodaj krewetki do warzyw, wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp naczynie drobno posiekanymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krewetki z warzywami można podawać na obiad z gotowanym ryżem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zaoferuj krewetki na lunch z makaronem lub dowolnym gotowanym makaronem, bardzo smacznym i satysfakcjonującym!

Owoce morza zawierają wiele witamin i przydatnych rzeczy. Dużym plusem krewetek jest to, że gotują się bardzo szybko!
krewetki z warzywami podawaj jako samodzielne danie do kieliszka wina musującego lub z ryżem, makaronem, jako pełny obiad lub lunch!

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy