skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować krewetki z warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pierwszym krokiem jest rozmrożenie krewetek. Aby to zrobić, wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć rozmrażanie, czasami napełniam krewetki wodą o temperaturze pokojowej, aby rozmrażały się wielokrotnie szybciej.
Krok 2:
W osobnym małym pojemniku dodaj szczyptę suchej bazylii, oregano i czosnku, mieloną paprykę, sól, ziele angielskie i suchą cebulę. Każdą z tych przypraw można wykluczyć, można również dostosować ilość.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Wyślij rozmrożone krewetki do głębokiej miski, dodaj przyprawy, sos sojowy i olej roślinny.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Krok 6:
Podczas marynowania krewetek przygotuj warzywa. Obierz cebulę i czosnek. Dobrze spłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą. Jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach, aby gotowe krewetki wyglądały bardziej apetycznie. Wziąłem czerwoną cebulę, ozdobi ona również gotowe danie. Jeśli masz starszą cukinię(cukinię), usuń nasiona i odetnij z niej twardą skórkę.
Krok 7:
Usuń nasiona i szypułki z papryki. Pokrój paprykę w średniej wielkości kostkę, cebulę w pióra, a cukinię w plasterki lub półkola. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię, wyślij marynowane krewetki do smażenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie usuń skorupiaki na osobnym talerzu.
Krok 9:
Na patelnię, na której gotowano krewetki, wyślij wszystkie warzywa i masło.
Krok 10:
Pozostaw na kuchence, aż papryka i cukinia będą miękkie. Zajmie to od 5 do 10 minut, w zależności od tego, jak silny jest Twój płomień i jak duże są kawałki warzyw.
Krok 11:
Pozostały ostatnie poprawki, dodaj krewetki do warzyw, wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty.
Krok 12:
Posyp naczynie drobno posiekanymi ziołami.
Krok 13:
Krewetki z warzywami można podawać na obiad z gotowanym ryżem.
Krok 14:
Zaoferuj krewetki na lunch z makaronem lub dowolnym gotowanym makaronem, bardzo smacznym i satysfakcjonującym!
Owoce morza zawierają wiele witamin i przydatnych rzeczy. Dużym plusem krewetek jest to, że gotują się bardzo szybko!
krewetki z warzywami podawaj jako samodzielne danie do kieliszka wina musującego lub z ryżem, makaronem, jako pełny obiad lub lunch!
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Cukinia - 16 kcal/100g