skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z mięsa dzika?
Uwolnij wstępnie namoczone mięso z kości i żył, przewiń przez maszynę do mięsa. Następnie przewiń ponownie razem z cebulą i czosnkiem. Sól i pieprz powstałe mięso mielone, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać trochę tłuszczu (chude mięso z dzika).
Dodaj bułkę tartą do mielonego mięsa i ponownie wymieszaj. Krakersy można zastąpić ziemniakami startymi na drobnej tarce.
rękami uformuj placki i smaż je, aż będą ugotowane w gorącym oleju roślinnym. Konieczne jest smażenie jak zwykłe kotlety po obu stronach.
podawaj kotlety z dzika z dowolnym dodatkiem warzywnym lub makaronem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mięso z dzika - 122 kcal/100g