kotlety z mięsa dzika

chude kotlety dla amatorów jedzących mięso, Oceń pierwszy! Mięso z dzika różni się od wieprzowiny chude i twarde. Jak prawie cała gra, należy ją namoczyć przed gotowaniem. Mięso samców dzika podczas koleiny lepiej w ogóle nie używać-pachnie okropnie. Resztę mięsa można namoczyć w 2-procentowym roztworze octu przez trzy godziny. Ponadto, w przeciwieństwie do wieprzowiny, mięso z dzika nie nadaje się do wszystkich potraw. Dobrze robi się kebaby, pieczeń, kotlety i szynkę. Nie wiem, jak zrobić szynkę, ale kotlety są łatwe.
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 14 % 4 g
165 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić kotlety z mięsa dzika?

Uwolnij wstępnie namoczone mięso z kości i żył, przewiń przez maszynę do mięsa. Następnie przewiń ponownie razem z cebulą i czosnkiem. Sól i pieprz powstałe mięso mielone, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać trochę tłuszczu (chude mięso z dzika).
Dodaj bułkę tartą do mielonego mięsa i ponownie wymieszaj. Krakersy można zastąpić ziemniakami startymi na drobnej tarce.
rękami uformuj placki i smaż je, aż będą ugotowane w gorącym oleju roślinnym. Konieczne jest smażenie jak zwykłe kotlety po obu stronach.
podawaj kotlety z dzika z dowolnym dodatkiem warzywnym lub makaronem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mięso z dzika - 122   kcal/100g

Podobne przepisy