Sałatka z buraków orzechowych

zdrowa sałatka nie pozostawi obojętnych miłośników buraków! Próbowałem ugotować tę sałatkę podczas wielkiego postu, więc zamiast majonezu musiałem dodać olej roślinny. Myślałem, że będzie smaczniejszy z majonezem, ale jak się okazało, nic takiego. Pyszna, pożywna, a co najważniejsze sałatka w pośpiechu. Większość czasu spędza się na gotowaniu buraków.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 40 % 12 g
183 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Buraki gotujemy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Wymieszaj buraki, czosnek i orzeszki piniowe, dodaj olej (zamiast oleju możesz użyć majonezu, ale oczywiście nie na czczo) wszystko wymieszaj, możesz ozdobić ziołami.

bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Świetnie pasuje do diety postu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy