zdrowa sałatka nie pozostawi obojętnych miłośników buraków! Próbowałem ugotować tę sałatkę podczas wielkiego postu, więc zamiast majonezu musiałem dodać olej roślinny. Myślałem, że będzie smaczniejszy z majonezem, ale jak się okazało, nic takiego. Pyszna, pożywna, a co najważniejsze sałatka w pośpiechu. Większość czasu spędza się na gotowaniu buraków.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
10
%
3
g
tłuszcze
50
%
15
g
węglowodany
40
%
12
g
183
kcal
IG:
25
/
0
/
75
gotowanie krok po kroku
czas gotowania:
1 h
PT1H
Krok 1:
Buraki gotujemy
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce
Krok 3:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Wymieszaj buraki, czosnek i orzeszki piniowe, dodaj olej (zamiast oleju możesz użyć majonezu, ale oczywiście nie na czczo) wszystko wymieszaj, możesz ozdobić ziołami.
bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Świetnie pasuje do diety postu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
Burak -
40
kcal/100g
Suszone buraki -
278
kcal/100g
Buraki gotowane -
49
kcal/100g
Czosnek -
143
kcal/100g
Orzeszki bukowe -
568
kcal/100g
Pinia -
635
kcal/100g
Orzechy cedrowe -
620
kcal/100g
Olej roślinny -
873
kcal/100g
Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu -
41
kcal/100g