skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę "męski kaprys", weź gotowaną wołowinę, jajka na twardo, świeże ogórki i paprykę, koperek i pietruszkę, sól do gotowania mięsa i majonez do sosu sałatkowego. Wszystkie składniki przygotujemy zgodnie z listą. Gotuj wołowinę do miękkości przez 2 godziny. W procesie gotowania mięso jest solone. Gotowane mięso schładzamy i kroimy na małe kawałki w poprzek włókien. Jajka gotujemy na twardo.
Krok 2:
Obierz ogórki.
Krok 3:
Obrane ogórki kroimy w małe kostki.
Krok 4:
Paprykę kroimy i obieramy z nasion.
Krok 5:
Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 6:
Jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę za pomocą siekacza siatkowego.
Krok 7:
Drobno posiekaj koperek i pietruszkę nożem.
Krok 8:
Na płaskim naczyniu instalujemy dzielone boki, aby utworzyć sałatkę i układamy pokrojoną wołowinę w pierwszej warstwie.
Krok 9:
Polej mięso majonezem.
Krok 10:
Następnie układamy warstwę słodkiej papryki.
Krok 11:
Natychmiast wlej warstwę ogórka na pieprz.
Krok 12:
Następnie ponownie zalej warstwę ogórka majonezem.
Krok 13:
Teraz rozłóż warstwę pokruszonych jajek.
Krok 14:
Na warstwę jajka nakładamy również majonez.
Krok 15:
Ostatnią górną warstwą sałaty są posiekane warzywa.
Krok 16:
Na warstwę zieleni nakładamy siatkę majonezową.
Krok 17:
Usuwamy dzielone boki z sałatki i podajemy. Męski kaprys jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g