Sałatka męska kaprys z ogórkiem

Sałatka z przekąskami z gotowaną wołowiną i świeżymi ogórkami. Istnieje wiele opcji sałatki "męski kaprys", ale głównym składnikiem wszystkich jest mięso. Wołowinę należy gotować przez długi czas, co najmniej 2 godziny. Ta sałatka dobrze nadaje się na ucztę i jest bardzo sycąca. Składniki sałatki można po prostu wymieszać razem, doprawiając majonezem, a do podania na świątecznym stole ułożyć w formie ciasta, układając warstwami. Zimą taką sałatkę można przygotować z piklami.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę "męski kaprys", weź gotowaną wołowinę, jajka na twardo, świeże ogórki i paprykę, koperek i pietruszkę, sól do gotowania mięsa i majonez do sosu sałatkowego. Wszystkie składniki przygotujemy zgodnie z listą. Gotuj wołowinę do miękkości przez 2 godziny. W procesie gotowania mięso jest solone. Gotowane mięso schładzamy i kroimy na małe kawałki w poprzek włókien. Jajka gotujemy na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ogórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ogórki kroimy w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę kroimy i obieramy z nasion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę za pomocą siekacza siatkowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj koperek i pietruszkę nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na płaskim naczyniu instalujemy dzielone boki, aby utworzyć sałatkę i układamy pokrojoną wołowinę w pierwszej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej mięso majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie układamy warstwę słodkiej papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast wlej warstwę ogórka na pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ponownie zalej warstwę ogórka majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz rozłóż warstwę pokruszonych jajek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na warstwę jajka nakładamy również majonez.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostatnią górną warstwą sałaty są posiekane warzywa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na warstwę zieleni nakładamy siatkę majonezową.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuwamy dzielone boki z sałatki i podajemy. Męski kaprys jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy