Zupa z mielonego mięsa i fasoli

doskonała zupa fasolowa z dressingiem z mielonego mięsa i warzyw. Zupa jest bardzo smaczna i pomimo tego, że długo gotuje się z fasoli, jest dość łatwa do ugotowania. Aby skrócić czas gotowania zupy, w sezonie możesz wziąć świeżą młodą fasolę lub użyć puszki.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zupa z fasolą i mięsem mielonym była szczególnie smaczna, bierzemy dwa rodzaje mięsa-filet z kurczaka i wołowinę. To mięso, z którego sami ugotujemy mięso mielone. Potrzebujemy również warzyw-cebuli, marchwi, słodkiej papryki, pomidora, ziół. Weź suchą fasolę, zupa z niej okazuje się bardziej satysfakcjonująca. Do smażenia używamy oleju słonecznikowego. A dla smaku-czosnek, liść laurowy i koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie spuść wodę i umyj fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie napełnij fasolę wodą i gotuj. Czas gotowania 2 godziny na oleju od momentu wrzenia. W tym czasie prawie cała woda się zagotuje. Możesz gotować fasolę z wyprzedzeniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania fasoli przygotuj mięso mielone – przekręć mięso na maszynce do mięsa, lepiej dwa razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa również przygotowujemy, myjemy i obieramy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy w garnku do zupy gotuje się woda, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki kroimy również w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw wlej posiekaną marchewkę do wrzącej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 5 minutach włóż liść laurowy do marchewki na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż mięso mielone do oleju słonecznikowego rozgrzanego na patelni i zacznij smażyć na dużym ogniu, ugniatając i mieszając, aby stało się kruche. Smażyć mięso mielone przez 3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej posiekaną cebulę i pieprz, pół łyżki soli do mielonego mięsa i kontynuuj smażenie na średnim ogniu, mieszając, na otwartej patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie pokrój pomidora w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 10 minutach dodaj pomidora do mięsa mielonego, wymieszaj i gotuj mięso mielone z warzywami przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 10 minutach włóż gotowaną fasolę do rondla z marchewką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po fasoli wysyłamy mięso mielone z warzywami do zupy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól zupy, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz posiekaj warzywa i ząbki czosnku nożem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj zioła i czosnek do zupy, wymieszaj i po minucie wyłącz ogień. Odstawiamy zupę na kolejne 5 minut pod przykryciem i podajemy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozlewamy pyszną zupę z mielonym mięsem i fasolą na talerze i podajemy na lunch. Ta zupa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podczas serwowania doprawisz ją kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy