skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zupa z fasolą i mięsem mielonym była szczególnie smaczna, bierzemy dwa rodzaje mięsa-filet z kurczaka i wołowinę. To mięso, z którego sami ugotujemy mięso mielone. Potrzebujemy również warzyw-cebuli, marchwi, słodkiej papryki, pomidora, ziół. Weź suchą fasolę, zupa z niej okazuje się bardziej satysfakcjonująca. Do smażenia używamy oleju słonecznikowego. A dla smaku-czosnek, liść laurowy i koperek.
Krok 2:
Fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie spuść wodę i umyj fasolę.
Krok 3:
Ponownie napełnij fasolę wodą i gotuj. Czas gotowania 2 godziny na oleju od momentu wrzenia. W tym czasie prawie cała woda się zagotuje. Możesz gotować fasolę z wyprzedzeniem.
Krok 4:
Podczas gotowania fasoli przygotuj mięso mielone – przekręć mięso na maszynce do mięsa, lepiej dwa razy.
Krok 5:
Warzywa również przygotowujemy, myjemy i obieramy.
Krok 6:
Gdy w garnku do zupy gotuje się woda, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 7:
Marchewki kroimy również w drobną kostkę.
Krok 8:
Najpierw wlej posiekaną marchewkę do wrzącej wody.
Krok 9:
Po 5 minutach włóż liść laurowy do marchewki na patelnię.
Krok 10:
Włóż mięso mielone do oleju słonecznikowego rozgrzanego na patelni i zacznij smażyć na dużym ogniu, ugniatając i mieszając, aby stało się kruche. Smażyć mięso mielone przez 3 minuty.
Krok 11:
Następnie wlej posiekaną cebulę i pieprz, pół łyżki soli do mielonego mięsa i kontynuuj smażenie na średnim ogniu, mieszając, na otwartej patelni.
Krok 12:
W międzyczasie pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 13:
Po 10 minutach dodaj pomidora do mięsa mielonego, wymieszaj i gotuj mięso mielone z warzywami przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Krok 14:
Po 10 minutach włóż gotowaną fasolę do rondla z marchewką.
Krok 15:
Po fasoli wysyłamy mięso mielone z warzywami do zupy.
Krok 16:
Sól zupy, wymieszaj.
Krok 17:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 18:
Teraz posiekaj warzywa i ząbki czosnku nożem.
Krok 19:
Dodaj zioła i czosnek do zupy, wymieszaj i po minucie wyłącz ogień. Odstawiamy zupę na kolejne 5 minut pod przykryciem i podajemy.
Krok 20:
Rozlewamy pyszną zupę z mielonym mięsem i fasolą na talerze i podajemy na lunch. Ta zupa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podczas serwowania doprawisz ją kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g