Mus żurawinowy
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze spłucz żurawinę pod bieżącą wodą. Następnie włóż jagody do osobnej miski i zalej je wrzącą wodą (zajmie to około pół szklanki, nie więcej). Moczymy przez kilka minut, po spuszczeniu wody przez sitko i włożeniu gotowanej na parze żurawiny do gazy i wyciśnięciu z niej soku. Pozostałą miazgę wkładamy do rondla, napełniamy trzema szklankami zimnej wody i podpalamy. Gdy płyn się zagotuje, trzymaj go na kuchence przez dziesięć minut. Gdy wszystko będzie gotowe, przefiltruj przez gazę (możesz to samo). Będziemy potrzebować płynu spod ciasta żurawinowego. Powoli wlewamy do niego kaszę mannę, ciągle mieszając i gotujemy, jak zwykle gotujemy wszystkie zboża. Włóż cukier do smaku. Następnie zdejmij z ognia i ostudź. Bierzemy mikser, zaczynamy wlewać sok żurawinowy do owsianki cienkim strumieniem, ubijając mus, aż będzie pełny. Powinniśmy mieć spienioną mieszaninę. Ogólnie rzecz biorąc, będzie to nasz mus żurawinowy w pełnej krasie.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g