Mus żurawinowy

zdrowy, pyszny i oryginalny mus! Wygląda fantastycznie! Bardzo smaczny przepis kulinarny kuchni irlandzkiej, po którym w ustach pozostaje przyjemna taka kwaskowatość. Oprócz wysokiego smaku, to jedzenie ma piękny kolor. Podaje się go schłodzonego, jak wszystkie musy.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 10 / 30 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Klukówka)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż na gazie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sok oddzielnie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto osobno

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj wywar z ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filtruj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto taki wywar)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotujemy owsiankę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz z sokiem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I tak się stało!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do szklanki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I możesz jeść!


dobrze spłucz żurawinę pod bieżącą wodą. Następnie włóż jagody do osobnej miski i zalej je wrzącą wodą (zajmie to około pół szklanki, nie więcej). Moczymy przez kilka minut, po spuszczeniu wody przez sitko i włożeniu gotowanej na parze żurawiny do gazy i wyciśnięciu z niej soku. Pozostałą miazgę wkładamy do rondla, napełniamy trzema szklankami zimnej wody i podpalamy. Gdy płyn się zagotuje, trzymaj go na kuchence przez dziesięć minut. Gdy wszystko będzie gotowe, przefiltruj przez gazę (możesz to samo). Będziemy potrzebować płynu spod ciasta żurawinowego. Powoli wlewamy do niego kaszę mannę, ciągle mieszając i gotujemy, jak zwykle gotujemy wszystkie zboża. Włóż cukier do smaku. Następnie zdejmij z ognia i ostudź. Bierzemy mikser, zaczynamy wlewać sok żurawinowy do owsianki cienkim strumieniem, ubijając mus, aż będzie pełny. Powinniśmy mieć spienioną mieszaninę. Ogólnie rzecz biorąc, będzie to nasz mus żurawinowy w pełnej krasie.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy