skład / składniki
metoda gotowania
na bagnach i tundrze rośnie ta jagoda. Rośnie tam, gdzie już nic więcej nie ma. I często jest jedynym źródłem witamin. A bez witamin żadne jedzenie nie idzie na przyszłość. Człowiek opanował prawie całą przestrzeń ziemi i wszędzie nauczył się czerpać korzyści z lokalnej flory. Nawet jeśli ta Flora jest zbyt uboga. Dlatego istnieje kulinarny przepis na dżem moroszki. Jeśli jest jagoda, muszą istnieć metody jej przetwarzania.
do dżemu wybieramy najbardziej dojrzałe i duże jagody. Posyp je sokiem z cytryny i pozostaw na około pół godziny. Cukier bierzemy w ilości trzystu gramów cukru na 400 ml. syrop. Cukier rozcieńcza się białym wytrawnym winem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, włóż do niego przygotowaną moroszkę i gotuj do miękkości. Maliny moroszki wkładamy do wysterylizowanych słoików łyżką cedzakową i dodajemy pozostały cukier do syropu. Gotuj, aż zacznie bulgotać. A następnie wlej do słoików na gotową moroszkę. Zwijamy pokrywy za pomocą maszyny. Ale możesz używać słoików z przykręcanymi pokrywkami.
kładziemy Słoiki na szyi i owijamy je kocem, aby powoli ostygły i kontynuowały proces zaparzania jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g