dżem moroszki na białym winie

delikatny i bardzo przyjemny w smaku słodki przysmak!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
234 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

na bagnach i tundrze rośnie ta jagoda. Rośnie tam, gdzie już nic więcej nie ma. I często jest jedynym źródłem witamin. A bez witamin żadne jedzenie nie idzie na przyszłość. Człowiek opanował prawie całą przestrzeń ziemi i wszędzie nauczył się czerpać korzyści z lokalnej flory. Nawet jeśli ta Flora jest zbyt uboga. Dlatego istnieje kulinarny przepis na dżem moroszki. Jeśli jest jagoda, muszą istnieć metody jej przetwarzania.
do dżemu wybieramy najbardziej dojrzałe i duże jagody. Posyp je sokiem z cytryny i pozostaw na około pół godziny. Cukier bierzemy w ilości trzystu gramów cukru na 400 ml. syrop. Cukier rozcieńcza się białym wytrawnym winem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, włóż do niego przygotowaną moroszkę i gotuj do miękkości. Maliny moroszki wkładamy do wysterylizowanych słoików łyżką cedzakową i dodajemy pozostały cukier do syropu. Gotuj, aż zacznie bulgotać. A następnie wlej do słoików na gotową moroszkę. Zwijamy pokrywy za pomocą maszyny. Ale możesz używać słoików z przykręcanymi pokrywkami.
kładziemy Słoiki na szyi i owijamy je kocem, aby powoli ostygły i kontynuowały proces zaparzania jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy