zupa rybna ze sterlady z białym winem

smak potrawy sprawia, że zapominasz o wszystkim! Ucho z rybą rzeczną, szczególnie dobre podczas wędrówek przy ognisku. Ucho ze sterlada, właśnie z jego mięsa, nie jest czymś, co wyróżnia się, ale niezaprzeczalnie smaczne. Jeśli zdarzy ci się go kupić, a nawet złapać, lepiej nie skąpić pozostałych komponentów. Odpłacą w pełni, gdy na stole pojawi się gotowe ucho ze sterlady, którego przepis starałem się bardziej szczegółowo opisać.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 13 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 11 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

każdego lata wyjeżdżamy kilka razy na weekend do Wołgi, gdzie odpoczywamy w dużej firmie, łowimy ryby. Prawie za każdym razem wśród innych ryb spotykamy sterletki. Zwykle w domu gotuję takie jedzenie z tej ryby jak ucho sterlada. Teraz opowiem o tym przepisie kulinarnym. Na początek patroszymy i oczyszczamy rybę, pozostawiając tylko te jej części, których osobiście potrzebujesz do przyszłej ucha (głowa, ogon, płetwy). Teraz wkładamy te części sterlady do rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie pierścienie. Również umyj, obierz i pokrój pory w pierścienie. Obierz czosnek, pokrój na talerze. Dobrze umyj warzywa, drobno posiekaj. Teraz do naszego bulionu rybnego dodajemy zioła, warzywa i sól do smaku. Następnie wlej wytrawne białe wino, zagotuj całą masę i gotuj bulion na małym ogniu przez około 30 minut. Około 7-10 minut przed wyłączeniem zupy rybnej kładziemy liść laurowy i czarny pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sterlet świeży - 122   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy