skład / składniki
metoda gotowania
każdego lata wyjeżdżamy kilka razy na weekend do Wołgi, gdzie odpoczywamy w dużej firmie, łowimy ryby. Prawie za każdym razem wśród innych ryb spotykamy sterletki. Zwykle w domu gotuję takie jedzenie z tej ryby jak ucho sterlada. Teraz opowiem o tym przepisie kulinarnym. Na początek patroszymy i oczyszczamy rybę, pozostawiając tylko te jej części, których osobiście potrzebujesz do przyszłej ucha (głowa, ogon, płetwy). Teraz wkładamy te części sterlady do rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie pierścienie. Również umyj, obierz i pokrój pory w pierścienie. Obierz czosnek, pokrój na talerze. Dobrze umyj warzywa, drobno posiekaj. Teraz do naszego bulionu rybnego dodajemy zioła, warzywa i sól do smaku. Następnie wlej wytrawne białe wino, zagotuj całą masę i gotuj bulion na małym ogniu przez około 30 minut. Około 7-10 minut przed wyłączeniem zupy rybnej kładziemy liść laurowy i czarny pieprz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sterlet świeży - 122 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g