Zupa z płetwy rekina

prawdziwy przysmak dla prawdziwych smakoszy.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 5 % 1 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 h
tylko raz zdarzyło mi się samodzielnie gotować takie jedzenie jak zupa z płetwy rekina pod wrażliwym kierownictwem szefa kuchni. To było podczas jednej z podróży zagranicznych. Ale to jest tak smaczne danie, że zamierzam od czasu do czasu gotować je w domu. Teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym. Na początek bierzemy dużą patelnię, wkładamy do niej suszone płetwy rekina, napełniamy je wrzącą wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc. Rano spłukujemy płetwy rekina w zimnej wodzie i moczymy przez kolejne kilka godzin w świeżej wodzie. Po tym czasie przenosimy płetwy do dużego rondla, wkładamy do niego jeden korzeń imbiru i gotujemy tę mieszaninę na małym ogniu przez około 3 godziny. Gdy powstały bulion ostygnie, wlej go do innego pojemnika. Ostrożnie zdejmij skórę z płetw rekina, oddziel kości, mięso i pozostaw tylko małe chrząstki o złotym kolorze. Teraz przenosimy je do małego rondla z korzeniem imbiru i jedną cebulą, napełniamy wszystko naszym bulionem i gotujemy przez około 5 godzin. Po tym czasie odsącz bulion, umyj chrząstki i włóż do bulionu z kurczaka. Włóż do niego białe mięso z kurczaka pokrojone w małe paski (piersi) i gotuj przez 25-30 minut na umiarkowanym ogniu. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa, podajemy ją na gorąco, dekorując drobno posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Rekin - 130   kcal/100g

Podobne przepisy