skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania sufletu mięsnego dla dziecka potrzebne będą następujące składniki: cielęcina, jajko, mleko, mąka, masło, bulion, koperek do dekoracji.
Krok 2:
Najpierw musisz ugotować mięso. Umyj cielęcinę, jeśli kawałek jest duży, możesz go pokroić. Zanurz mięso we wrzącej wodzie. Gotuj mięso, usuwając powstałą pianę, aby nie pogorszyła wyglądu bulionu. Gotuj mięso na średnim ogniu przez około 50 minut, aż będzie miękkie.
Krok 3:
Wyjmij mięso z bulionu, pozwól mu trochę ostygnąć. Pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Zmiel mięso w blenderze na gładką masę. Możesz dwukrotnie przepuścić mięso przez maszynę do mięsa, aby suflet był delikatniejszy.
Krok 5:
Przygotuj sos mleczny. Na patelni roztop połowę masła (6 gr.).
Krok 6:
Dodaj mąkę, wymieszaj. Przytrzymaj na średnim ogniu przez 1 minutę, mieszając.
Krok 7:
Wlej mleko cienkim strumieniem, intensywnie mieszając, aby masa stała się jednorodna bez grudek mąki.
Krok 8:
Gotuj sos na małym ogniu przez 2 minuty, aż zgęstnieje. Nie zapominając o przeszkadzaniu. Jeśli sos nadal ma grudki, możesz przetrzeć go przez sito.
Krok 9:
Dodaj żółtko (wcześniej oddzielone od białka), sos mleczny, Pozostałe stopione masło (6 gr.), sól. Dodałem więcej bulionu, w którym gotowano cielęcinę, aby masa mięsna stała się bardziej lepka i mniej gęsta. Wtedy suflet okaże się delikatniejszy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Ubij białko ze szczyptą soli, aż osiągną ciasne szczyty.
Krok 11:
Rozłóż ubite białko na masę mięsną.
Krok 12:
Delikatnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry.
Krok 13:
Formy posmarować masłem, ułożyć powstałą masę, delikatnie wygładzić.
Krok 14:
Piecz suflet mięsny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj na ciepło z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
w menu dla dzieci lepiej jest używać schłodzonego mięsa, mrożone traci część składników odżywczych i właściwości smakowych.
mały organizm nie może jeszcze wytrzymać ciężkich tłuszczów, dlatego do przygotowania sufletu należy przyjmować tylko chude mięso: cielęcinę, wołowinę, mięso królika lub drób (kurczak, indyk).
Małe fidgety są bardzo aktywne i dużo się poruszają, a pożywny i sycący suflet mięsny szybko uzupełni zapasy energii. Jest bogaty w białko zwierzęce niezbędne dla rosnącego organizmu. Żelazo i żelatyna zawarte w mięsie są bardzo przydatne dla dzieci z anemią.
radzę nie zaniedbywać dodawania bulionu. Im mniej gęsty jest półfabrykat sufletu, tym bardziej delikatne będzie danie.
suflet można również gotować na parze lub w powolnej kuchence. Każda opcja pozwoli ci uzyskać delikatne, smaczne danie, które z pewnością spodoba się małym smakoszom. Sprawdzone na doświadczeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g