suflet mięsny dla dziecka

delikatny, zdrowy suflet dla małych smakoszy. Każda mama chce nakarmić swoje dziecko pyszną i zdrową żywnością. Suflet mięsny to opcja pełnego i satysfakcjonującego obiadu dla dziecka. Przygotowując go, musisz wziąć pod uwagę pewne niuanse.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
156 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania sufletu mięsnego dla dziecka potrzebne będą następujące składniki: cielęcina, jajko, mleko, mąka, masło, bulion, koperek do dekoracji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz ugotować mięso. Umyj cielęcinę, jeśli kawałek jest duży, możesz go pokroić. Zanurz mięso we wrzącej wodzie. Gotuj mięso, usuwając powstałą pianę, aby nie pogorszyła wyglądu bulionu. Gotuj mięso na średnim ogniu przez około 50 minut, aż będzie miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij mięso z bulionu, pozwól mu trochę ostygnąć. Pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel mięso w blenderze na gładką masę. Możesz dwukrotnie przepuścić mięso przez maszynę do mięsa, aby suflet był delikatniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos mleczny. Na patelni roztop połowę masła (6 gr.).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, wymieszaj. Przytrzymaj na średnim ogniu przez 1 minutę, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko cienkim strumieniem, intensywnie mieszając, aby masa stała się jednorodna bez grudek mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj sos na małym ogniu przez 2 minuty, aż zgęstnieje. Nie zapominając o przeszkadzaniu. Jeśli sos nadal ma grudki, możesz przetrzeć go przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj żółtko (wcześniej oddzielone od białka), sos mleczny, Pozostałe stopione masło (6 gr.), sól. Dodałem więcej bulionu, w którym gotowano cielęcinę, aby masa mięsna stała się bardziej lepka i mniej gęsta. Wtedy suflet okaże się delikatniejszy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białko ze szczyptą soli, aż osiągną ciasne szczyty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ubite białko na masę mięsną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Formy posmarować masłem, ułożyć powstałą masę, delikatnie wygładzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz suflet mięsny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj na ciepło z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

w menu dla dzieci lepiej jest używać schłodzonego mięsa, mrożone traci część składników odżywczych i właściwości smakowych.

mały organizm nie może jeszcze wytrzymać ciężkich tłuszczów, dlatego do przygotowania sufletu należy przyjmować tylko chude mięso: cielęcinę, wołowinę, mięso królika lub drób (kurczak, indyk).

Małe fidgety są bardzo aktywne i dużo się poruszają, a pożywny i sycący suflet mięsny szybko uzupełni zapasy energii. Jest bogaty w białko zwierzęce niezbędne dla rosnącego organizmu. Żelazo i żelatyna zawarte w mięsie są bardzo przydatne dla dzieci z anemią.

radzę nie zaniedbywać dodawania bulionu. Im mniej gęsty jest półfabrykat sufletu, tym bardziej delikatne będzie danie.
suflet można również gotować na parze lub w powolnej kuchence. Każda opcja pozwoli ci uzyskać delikatne, smaczne danie, które z pewnością spodoba się małym smakoszom. Sprawdzone na doświadczeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy