sbiten miodowy
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy go przygotowywać od rozcieńczenia 150 gramów miodu w jednej szklance wody, doprowadzenia masy do wrzenia, usunięcia piany. Teraz mieszamy 100 gramów granulowanego cukru również w jednej szklance wody, a także doprowadzamy do wrzenia. Następnie łączymy ze sobą dwa syropy i dokładnie gotujemy teraz jedną masę na bardzo małym ogniu przez około 5-10 minut, aby część wody odparowała. Teraz w litrze wody wkładamy przygotowane przyprawy i zioła i gotujemy tę mieszaninę przez około 10 minut po ugotowaniu, po czym łączymy tę masę, usuwając przyprawy i zioła, z syropem, mieszamy i odstawiamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g