zimna zupa botwinia z buraków

pyszne danie z bardzo cennego i bogatego w witaminy produktu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
40 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
buraki to bardzo cenny i bogaty w witaminy produkt. Przygotowane z niego jedzenie było od dawna cenione w kuchni rosyjskiej. Istniało nawet osobne danie, które było uważane za jedną z ulubionych zup naszych pradziadków i nazywało się botwinha. Uznano za hańbę dla gospodyni, jeśli nie umiała lub źle ugotowała to danie. Było nawet takie powiedzenie:"Jaka jest Aksinha, taka jest botwinha". Dziś oferujemy Ci kulinarny przepis na botwinię z buraków.
pokrój surowe buraki w paski i gotuj przez pół godziny w kwasie do miękkości. Następnie odcedź bulion i wstaw do lodówki, aby nie stracił jasnego koloru. Pokrój świeże ogórki w kostkę i włóż do schłodzonego kwasu buraczanego. Dodaj tam również buraki i puree ze szczawiu. Dopraw botwinę gotowanymi żółtkami zmieszanymi ze śmietaną i solą. Lepiej podawać to danie z posiekanym koperkiem i dodać tam kawałki lodu. Do botwiny z buraków można również dodać gotowane posiekane szyje raków lub konserwowane mięso kraba. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy