zimna zupa botwinia z buraków
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
buraki to bardzo cenny i bogaty w witaminy produkt. Przygotowane z niego jedzenie było od dawna cenione w kuchni rosyjskiej. Istniało nawet osobne danie, które było uważane za jedną z ulubionych zup naszych pradziadków i nazywało się botwinha. Uznano za hańbę dla gospodyni, jeśli nie umiała lub źle ugotowała to danie. Było nawet takie powiedzenie:"Jaka jest Aksinha, taka jest botwinha". Dziś oferujemy Ci kulinarny przepis na botwinię z buraków.
pokrój surowe buraki w paski i gotuj przez pół godziny w kwasie do miękkości. Następnie odcedź bulion i wstaw do lodówki, aby nie stracił jasnego koloru. Pokrój świeże ogórki w kostkę i włóż do schłodzonego kwasu buraczanego. Dodaj tam również buraki i puree ze szczawiu. Dopraw botwinę gotowanymi żółtkami zmieszanymi ze śmietaną i solą. Lepiej podawać to danie z posiekanym koperkiem i dodać tam kawałki lodu. Do botwiny z buraków można również dodać gotowane posiekane szyje raków lub konserwowane mięso kraba. Smacznego!
pokrój surowe buraki w paski i gotuj przez pół godziny w kwasie do miękkości. Następnie odcedź bulion i wstaw do lodówki, aby nie stracił jasnego koloru. Pokrój świeże ogórki w kostkę i włóż do schłodzonego kwasu buraczanego. Dodaj tam również buraki i puree ze szczawiu. Dopraw botwinę gotowanymi żółtkami zmieszanymi ze śmietaną i solą. Lepiej podawać to danie z posiekanym koperkiem i dodać tam kawałki lodu. Do botwiny z buraków można również dodać gotowane posiekane szyje raków lub konserwowane mięso kraba. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g