sok z żurawiny
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
kiedy zachorujesz na grypę lub przeziębienie, nie chcesz patrzeć na jedzenie. Połykasz leki, które powodują gorycz w ustach i odczuwasz taką słabość, że lenistwo porusza palcem. Wszystko jest w porządku, choroba, szczególnie wiosną, zabiera siłę. Ciało jest już zaostrzone przez długą zimę, a niedobór witamin z niedokrwistością jest na wyciągnięcie ręki. A potem jest taki stres. Jasne, radzę sobie i opowiadam pasje, ale jedno wiadomo, że najlepszym lekarstwem w tym przypadku jest sok żurawinowy. Jasne, możesz go pić i po prostu dla zabawy, ale w chorobie czasami jest twoim wybawcą. Przepis kulinarny na jego przygotowanie jest bardzo prosty, można go zrobić zarówno ze świeżej żurawiny, jak i mrożonej.
posortuj żurawinę, dobrze spłucz bieżącą wodą, a następnie ugniataj drewnianą łyżką. Włóż do sita i wyciśnij sok. Naczynia z sokiem należy zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki lub innego chłodnego i ciemnego miejsca, aby witamina C nie zaczęła się rozkładać. Wyciski napełniamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu. Przefiltruj płyn przez gazę złożoną kilka razy, dodaj cukier, mieszając, aż całkowicie się rozpuści i ostygnie. Następnie wymieszaj z wyciśniętym sokiem. Podczas serwowania w szklance można umieścić plasterek cytryny. Lub podawaj owoce osobno.
posortuj żurawinę, dobrze spłucz bieżącą wodą, a następnie ugniataj drewnianą łyżką. Włóż do sita i wyciśnij sok. Naczynia z sokiem należy zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki lub innego chłodnego i ciemnego miejsca, aby witamina C nie zaczęła się rozkładać. Wyciski napełniamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu. Przefiltruj płyn przez gazę złożoną kilka razy, dodaj cukier, mieszając, aż całkowicie się rozpuści i ostygnie. Następnie wymieszaj z wyciśniętym sokiem. Podczas serwowania w szklance można umieścić plasterek cytryny. Lub podawaj owoce osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g