sok z żurawiny

pyszny i zdrowy napój owocowy z jagód witaminowych! Nie próbowałeś jeszcze soku z żurawiny przepis na gotowanie? Jeśli nie, to na próżno. Robiłam i robię to od czasu do czasu, gdy nadarzy się okazja. Dobra rzecz, orzeźwia nie gorzej niż inny rodzaj napoju owocowego, a smak żurawiny jest bardzo wyraźny w napoju.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
122 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
kiedy zachorujesz na grypę lub przeziębienie, nie chcesz patrzeć na jedzenie. Połykasz leki, które powodują gorycz w ustach i odczuwasz taką słabość, że lenistwo porusza palcem. Wszystko jest w porządku, choroba, szczególnie wiosną, zabiera siłę. Ciało jest już zaostrzone przez długą zimę, a niedobór witamin z niedokrwistością jest na wyciągnięcie ręki. A potem jest taki stres. Jasne, radzę sobie i opowiadam pasje, ale jedno wiadomo, że najlepszym lekarstwem w tym przypadku jest sok żurawinowy. Jasne, możesz go pić i po prostu dla zabawy, ale w chorobie czasami jest twoim wybawcą. Przepis kulinarny na jego przygotowanie jest bardzo prosty, można go zrobić zarówno ze świeżej żurawiny, jak i mrożonej.
posortuj żurawinę, dobrze spłucz bieżącą wodą, a następnie ugniataj drewnianą łyżką. Włóż do sita i wyciśnij sok. Naczynia z sokiem należy zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki lub innego chłodnego i ciemnego miejsca, aby witamina C nie zaczęła się rozkładać. Wyciski napełniamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu. Przefiltruj płyn przez gazę złożoną kilka razy, dodaj cukier, mieszając, aż całkowicie się rozpuści i ostygnie. Następnie wymieszaj z wyciśniętym sokiem. Podczas serwowania w szklance można umieścić plasterek cytryny. Lub podawaj owoce osobno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy