mus jabłkowy na kaszy manny
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Jabłka obieramy z nasion i skórki, kroimy w kostkę. Gotuj w wodzie do miękkości.
Krok 3:
Odcedź bulion, zmiel jabłka blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier do powstałego puree i zagotuj.
Krok 4:
Następnie mieszając wlej kaszę mannę cienkim strumieniem.
Krok 5:
Dodaj bulion jabłkowy i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 6:
Schłodzić masę do stanu ciepłego i ubić mikserem, aż powstanie gęsta, bujna piana.
Krok 7:
Wlej do foremek, udekoruj jagodami porzeczek (możesz dowolnymi jagodami według własnego gustu) i włóż do lodówki na 30-40 minut. W razie potrzeby podczas serwowania można polać dowolnym syropem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g