Ashure

orientalna słodycz, niezwykle zdrowa i pyszna. Ten deser, choć jest przygotowywany przez bardzo długi czas (czasami trzeba majstrować), ale okazuje się, że jest to ogromna patelnia, którą trzeba jeść z całą rodziną, traktować sąsiadów, przyjaciół i znajomych.. Ashura stoi w lodówce (lub na balkonie zimą) przez całe 2 tygodnie. Bardzo satysfakcjonujące danie, oryginalne, magazyn witamin. Jeśli któryś ze składników nie jest pod ręką, możesz go zastąpić podobnymi. Na przykład zamiast suszonych moreli użyj fig lub innych suszonych owoców. Lub zamiast pomarańczy użyj mandarynek, cytryn, jabłek, czasem włóż banany.
svetadepAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 88 % 28 g
141 kcal
IG: 19 / 15 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h
pszenicę, fasolę i ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez noc. Rano ugotuj je osobno, ponieważ każdy z nich ma inny czas gotowania.
gdy wszystko jest ugotowane, włóż do jednego dużego rondla, wszystko dobrze wymieszaj.
gotuj goździki w osobnym rondlu w wodzie do wrzenia, wlej pół szklanki tej wody do wspólnego rondla i nie używaj goździków. Następnie dodaj drobno posiekane suszone morele, rodzynki, wymieszaj i pozostaw na gazie na kolejne 15 minut. Następnie dodaj cukier, drobno posiekaną skórkę, owoce (jabłko, pomarańcza, mandarynka), pozostałe przyprawy, gotuj przez kolejne 5 minut, wyłącz piec i zamknij pokrywkę.

gdy ashure trochę ostygnie, należy go wlać do foremek i udekorować orzechami, ziarnami granatu i cynamonem. Teraz możesz podać na stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g

Podobne przepisy