Ashure
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
pszenicę, fasolę i ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez noc. Rano ugotuj je osobno, ponieważ każdy z nich ma inny czas gotowania.
gdy wszystko jest ugotowane, włóż do jednego dużego rondla, wszystko dobrze wymieszaj.
gotuj goździki w osobnym rondlu w wodzie do wrzenia, wlej pół szklanki tej wody do wspólnego rondla i nie używaj goździków. Następnie dodaj drobno posiekane suszone morele, rodzynki, wymieszaj i pozostaw na gazie na kolejne 15 minut. Następnie dodaj cukier, drobno posiekaną skórkę, owoce (jabłko, pomarańcza, mandarynka), pozostałe przyprawy, gotuj przez kolejne 5 minut, wyłącz piec i zamknij pokrywkę.
gdy ashure trochę ostygnie, należy go wlać do foremek i udekorować orzechami, ziarnami granatu i cynamonem. Teraz możesz podać na stole!
gdy wszystko jest ugotowane, włóż do jednego dużego rondla, wszystko dobrze wymieszaj.
gotuj goździki w osobnym rondlu w wodzie do wrzenia, wlej pół szklanki tej wody do wspólnego rondla i nie używaj goździków. Następnie dodaj drobno posiekane suszone morele, rodzynki, wymieszaj i pozostaw na gazie na kolejne 15 minut. Następnie dodaj cukier, drobno posiekaną skórkę, owoce (jabłko, pomarańcza, mandarynka), pozostałe przyprawy, gotuj przez kolejne 5 minut, wyłącz piec i zamknij pokrywkę.
gdy ashure trochę ostygnie, należy go wlać do foremek i udekorować orzechami, ziarnami granatu i cynamonem. Teraz możesz podać na stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g