szaszłyki z kurczaka ze świeżym ogórkiem i sosem

pyszne i wygląda dość oryginalnie na stole! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 6 % 2 g
251 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotuj pierś w wodzie lub na parze.

przygotuj sos. Obierz paprykę i nasiona, pokrój w kostkę i zmiel w blenderze lub robocie kuchennym, aż będą gładkie. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku ostrym sosem chili.

osusz gotowaną pierś ręcznikami papierowymi i pokrój na kwadratowe kawałki o wymiarach 3x3 cm i grubości nieco większej niż 1 cm.

rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż kawałki kurczaka z obu stron przez kilka sekund, aż pojawi się lekki rumieniec.

pokrój ogórek wzdłuż na pół, każdą połowę pokrój w plastry o grubości 7-8 mm.

ułóż sos w niskich szklankach warstwą 2 cm na drewnianych szaszłykach umieść plasterek ogórka i 3 kawałki kurczaka. Zanurz czubek szpikulca w szklance sosu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy