skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wymaganą liczbę części składników: 4 łyżki brązowego (nieobranego) ryżu basmati, 2 łyżki okrągłego słodkiego ryżu, 1 łyżkę białego sezamu, sól himalajską lub oceaniczną (morską), wodorosty.
Krok 2:
Przed ugotowaniem tego dania kalcynujemy wszystkie składniki osobno na suchej patelni. Zacznijmy od brązowego (nieobranego) ryżu basmati. Wlać na suchą patelnię i kalcynować. Ważne jest, aby ryż był nieobrany, wtedy otrzymujemy wszystkie witaminy i błonnik, które znajdują się właśnie w skorupce ziarna. W białym ryżu tego już nie ma. Do takiego złotego koloru
Krok 3:
Teraz w ten sam sposób musisz kalcynować okrągły słodki ryż. To bardzo szczególny rodzaj ryżu. Ma wyraźny słodkawy smak i ma więcej białka niż inne odmiany i dlatego jest tak lepki. Ten rodzaj ryżu jest bardzo korzystny dla mięśni, w tym dla mięśnia sercowego. Gdy ryż stanie się złoty - jest gotowy.
Krok 4:
W ten sam sposób kalcynujemy sezam, mieszając, na złoty kolor. Robimy to wszystko osobno, ponieważ zarówno ryż, jak i sezam wymagają różnych czasów kalcynacji. Z sezamem okazuje się bardzo szybko.
Krok 5:
Teraz zmiksujemy wszystko w misce blendera i zamienimy w proszek.
Krok 6:
Tutaj nauczyliśmy się podstawy owsianki. Można go przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez ponad miesiąc.
Krok 7:
A aby ugotować owsiankę, weźmiemy 3 łyżki powstałej mieszanki-wlewamy do rondla, napełniamy szklanką wody i wkładamy Gaz. Zawsze dodaję wodorosty - w końcu to danie jest lecznicze i potrzebujemy witamin i minerałów, a wodorosty są właśnie źródłem, w którym są w nadmiarze. I trochę soli himalajskiej. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez około godzinę.
Krok 8:
Do gotowej owsianki można dodać trochę syropu klonowego, ryżu lub zwykłego miodu.
ta delikatna i smaczna owsianka zwiększa poziom energii, zwiększa wydajność i dodaje energii. Takie śniadanie jest odpowiednie zarówno dla dziecka, jak i osoby starszej. Jest to całkowicie niezbędne danie do powrotu do zdrowia po chorobie, operacji, dużym wysiłku fizycznym lub psychicznym.
ryż, jak zauważyłem wcześniej, powinien być nieoszlifowany, nieobrany. Tylko wtedy przyniesie maksymalne korzyści.
glony tracą swój specyficzny smak podczas gotowania. Po ugotowaniu owsianki można je wyrzucić lub drobno posiekać w owsiance. Cóż, możesz gotować owsiankę zarówno słodką (miód, syropy), jak i słoną. Nie bój się też eksperymentować z przyprawami)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Glony - 25 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g
- Słodki ryż - 350 kcal/100g