skład / składniki
metoda gotowania
Krok 1
na nogach odetnij ścięgna. Pokrój flaki na 4-5 kawałków. Włóż flaki i nogi do różnych garnków, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj nogi przez 30 minut, wyjmij, wlej bulion. Nogi zalać wrzącą wodą.
Krok 2
w garnku z flakami po ugotowaniu usuń pianę, włóż całą nieobraną cebulę i czarny pieprz, gotuj przez 2,5 godziny – jednocześnie z następnym krokiem, gotując nogi.
Krok 3
umieść nogi w bardzo dużym rondlu, zalej 5 L zimnej wody, umieść na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zmniejszyć ogień do niskiego poziomu, usunąć pianę. Włóż pozostałą całą nieobraną cebulę i około 1 łyżki soli. Gotuj, praktycznie nie pozwalając, aby bulion się zagotował (maksymalnie jeden lub dwa "bulion"), 8 godzin.jeśli bulion zacznie się mocno gotować lub odparowywać, od czasu do czasu wlewaj 1 szklankę zimnej wody - ale nie więcej niż 3 szklanki.
Krok 4
flaki, które gotowano przez 2,5 godziny, wyjmij, spłucz wrzącą wodą, wlej bulion. Dodaj flaki do garnka z nogami.
Krok 5
wyjmij nogi i kawałki flaków z gotowego haszyszu, odcedź bulion. Usuń mięso z nóg, podziel na kawałki. Pokrój flaki na małe romby.
Krok 6
Pita pokrój na małe kawałki i wysusz w tosterze lub pod grillem. Zagotuj bulion. Drobno posiekaj warzywa. Zmiel czosnek ze szczyptą soli w moździerzu na pastę. Połóż chleb pita, miski czosnku, sól, ocet(lub sok z cytryny) i zioła na stole. Ułóż trochę mięsa na talerzach, zalej wrzącym bulionem i natychmiast podawaj hash.
finita!Smacznego!
nogi przygotowane przez rzeźnika należy przeciąć na pół. Ponadto powinny być całkowicie czyste, bardzo jasne i błyszczące. Oznacza to, że zostały spalone i zeskrobane. Jeśli nie masz możliwości zakupu takich nóg, będziesz musiał zrobić wszystko sam. Możesz palić nogi nad gazem, a musisz je zeskrobać i wyczyścić nożem i szczotką na przemian, często spłukując wodą (lub pod strumieniem wody). Cały ten proces trwa zwykle co najmniej pół godziny, a jeśli nie masz doświadczenia, to znacznie więcej. Flaki w domu są jeszcze trudniejsze do czyszczenia. Więc poszukaj odpowiedniego rzeźnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g
- Flaki - 97 kcal/100g