skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej włożyć śmietanę do lodówki, aby była zimna.
Krok 2:
Wlej cukier do rondla i wlej 1 łyżkę. l Woda i podgrzej mieszając na małym ogniu...
Krok 3:
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i zamieni się w karmel, wlewamy mleko cienkim strumieniem i dobrze mieszamy, aby karmel rozpuścił się w mleku. Możesz dodać kroplę ekstraktu waniliowego-dla smaku)))
Krok 4:
Następnie, od czasu do czasu mieszając, gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Następnie całkowicie schładzamy naszą masę mleczno-karmelową.
Krok 5:
W osobnej misce ubij śmietanę.
Krok 6:
Połącz bitą śmietanę i schłodzoną masę mleczno-karmelową. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wlej do pojemnika odpowiedniego do zamrażania. Włóż do zamrażarki. Masę należy mieszać co pół godziny, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Po 3-4 godzinach będzie można delektować się lodami)))))
Krok 8:
Smacznego! Karmelowy smak dzieciństwa)))))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g