Ręcznie robione trufle Cukierkowe

bardzo smaczne cukierki, które ozdobią stół. Łatwe I Proste!Szybko I Łatwo!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 57 % 39 g
węglowodany 30 % 21 g
493 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To podstawowy przepis na cukierki-możesz zmieniać się w nieskończoność! Dalej!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 100 ml śmietany do rondla i rozpuść w nich tabliczkę czekolady.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinna być wystarczająco gęsta masa czekoladowa. Na tym etapie możesz dodać trochę koniaku, rumu, rodzynek, okruchów biszkoptu lub posiekanych orzechów. Schłodzić na balkonie lub w lodówce, aby masa stwardniała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pistacje obierz, złuszczaj tak bardzo, jak to możliwe. Drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel zamrożoną masę czekoladową łyżką na około 15 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym samym rondlu (aby nie myć ponownie) rozpuść kolejną tabliczkę czekolady. Aby masa była bardziej płynna, dodaj tam śmietanę. Z mrożonej czekolady w cienkich gumowych rękawiczkach zwiń kulki, połóż na talerzu. Zanurz każdą kulkę w płynnej czekoladzie i wrzuć do miski z posiekanymi orzechami, zwiń, aby kulka była równomiernie pokryta okruchami orzechów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kulki w pojemnikach i wstaw do lodówki. Tam można je przechowywać przez miesiąc. Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy