skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To podstawowy przepis na cukierki-możesz zmieniać się w nieskończoność! Dalej!
Krok 2:
Wlej 100 ml śmietany do rondla i rozpuść w nich tabliczkę czekolady.
Krok 3:
Powinna być wystarczająco gęsta masa czekoladowa. Na tym etapie możesz dodać trochę koniaku, rumu, rodzynek, okruchów biszkoptu lub posiekanych orzechów. Schłodzić na balkonie lub w lodówce, aby masa stwardniała.
Krok 4:
Pistacje obierz, złuszczaj tak bardzo, jak to możliwe. Drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Podziel zamrożoną masę czekoladową łyżką na około 15 części.
Krok 6:
W tym samym rondlu (aby nie myć ponownie) rozpuść kolejną tabliczkę czekolady. Aby masa była bardziej płynna, dodaj tam śmietanę. Z mrożonej czekolady w cienkich gumowych rękawiczkach zwiń kulki, połóż na talerzu. Zanurz każdą kulkę w płynnej czekoladzie i wrzuć do miski z posiekanymi orzechami, zwiń, aby kulka była równomiernie pokryta okruchami orzechów.
Krok 7:
Ułóż kulki w pojemnikach i wstaw do lodówki. Tam można je przechowywać przez miesiąc. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g