Barszcz kubański

stary dobry Barszcz kubański sprawi, że będziesz pełny i zadowolony! Od razu taka liryczna dygresja dla tych, którzy powiedzą, że przepis na barszcz kubański jest inny - wszyscy gotują go inaczej i na samym Kubanie. Najważniejsze jest, aby łyżka stała w barszczu, aby były przyprawy. Lepiej oczywiście zamiast koncentratu pomidorowego wziąć miąższ pomidorowy pokrojony w puree. Ale to dodatkowy bałagan, więc zastępujemy go świeżym sosem pomidorowym (nie makaronem).
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
139 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

do barszczu kubańskiego koniecznie idą kości zupy z mięsem, takie cukrowe, bogate. Umyj je, pokrój na małe kawałki i ugotuj na nich bulion. Dodaj więcej mięsa do kości: wołowinę, wieprzowinę, co chcesz. Nawet kurczaka można włożyć. Dodaj zimną wodę i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu zajmie to około godziny.
zetrzyj obrane buraki na grubej tarce i usmaż je w oleju roślinnym z dodatkiem octu. Drobno posiekaj pomidory, obrane ze skóry. Dodaj do buraków. Dodaj gęsty sos pomidorowy, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę cukru, dosłownie 1 łyżeczkę. Nie wszyscy kochają cukier w barszczu, więc nie dodałem go do kompozycji.
na innej patelni rozpuść masło, usmaż na nim cebulę z marchewką, dodaj korzeń pietruszki. Wszystko to powinno być drobno posiekane, a marchew może być przez tarkę.
zmiażdż smalec w moździerzu, dodaj czosnek, sól, koperek. Tłuszcz należy wziąć z zażółceniem (odbywa się to również w razie potrzeby).
pokrój obrane ziemniaki w kostkę, posiekaj kapustę, pokrój paprykę w paski.
zanurz ziemniaki w bulionie i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj smalec, wymieszaj i zagotuj. Dodaj marchewki i tosty z buraków. Gotuj i dodaj korzeń pietruszki i cebulę. Gotuj przez 5 minut. Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj kapustę, gotuj i dopraw solą, dopraw pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć kuchenkę. Przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
podawaj z domową śmietaną i świeżymi ziołami, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy