skład / składniki
metoda gotowania
do barszczu kubańskiego koniecznie idą kości zupy z mięsem, takie cukrowe, bogate. Umyj je, pokrój na małe kawałki i ugotuj na nich bulion. Dodaj więcej mięsa do kości: wołowinę, wieprzowinę, co chcesz. Nawet kurczaka można włożyć. Dodaj zimną wodę i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu zajmie to około godziny.
zetrzyj obrane buraki na grubej tarce i usmaż je w oleju roślinnym z dodatkiem octu. Drobno posiekaj pomidory, obrane ze skóry. Dodaj do buraków. Dodaj gęsty sos pomidorowy, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę cukru, dosłownie 1 łyżeczkę. Nie wszyscy kochają cukier w barszczu, więc nie dodałem go do kompozycji.
na innej patelni rozpuść masło, usmaż na nim cebulę z marchewką, dodaj korzeń pietruszki. Wszystko to powinno być drobno posiekane, a marchew może być przez tarkę.
zmiażdż smalec w moździerzu, dodaj czosnek, sól, koperek. Tłuszcz należy wziąć z zażółceniem (odbywa się to również w razie potrzeby).
pokrój obrane ziemniaki w kostkę, posiekaj kapustę, pokrój paprykę w paski.
zanurz ziemniaki w bulionie i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj smalec, wymieszaj i zagotuj. Dodaj marchewki i tosty z buraków. Gotuj i dodaj korzeń pietruszki i cebulę. Gotuj przez 5 minut. Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj kapustę, gotuj i dopraw solą, dopraw pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć kuchenkę. Przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
podawaj z domową śmietaną i świeżymi ziołami, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g