skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz średniej wielkości jabłka, ale nie usuwaj skórki. Wybierz tylko całe owoce, bez uszkodzeń. Tak przygotowane jabłka nakłuć widelcem na krzyż przy łodydze. Odbywa się to tak, aby skóra nie pękła, a jabłka pozostały nienaruszone.
śliwka jest dobra do mycia-lepiej kilka razy. Następnie dzielimy śliwki na połówki i wyjmujemy nasiona. Dokładnie spłucz i osusz słoiki na kompot-sterylizuj w piekarniku, na parze lub w Airfryer. Pokrywy do zwijania zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut i wysuszyć.
włóż jabłka i śliwki do słoików. Zagotuj syrop cukrowy z cukru i wody - wlej cukier na dno naczyń, a następnie zalej wodą i zagotuj na małym ogniu. Przygotowane owoce zalać wrzącym syropem. Przykryj słoiki pokrywkami i umieść je w rondlu z wodą, piekarnikiem lub grillem powietrznym do sterylizacji — jak chcesz. Sterylizuj trzylitrowe słoiki w ciągu 25 minut, litrowe i półlitrowe-15 minut. Natychmiast po tym zwiń słoiki i odwróć je do góry nogami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g