kompot z morwy

kompot z morwy jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy! Próbować)
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
202 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h
sortujemy i myjemy jagody morwy, przechowując je pod bieżącą wodą. Odłóż na bok zarówno różowo-zielone, jak i przejrzałe owoce. Nie trzeba usuwać kucyków.
wlej jagody do suchych sterylnych, trzylitrowych słoików. Do każdego słoika wkładamy pożądaną proporcję cukru. Morwa ma zwykle umiarkowaną słodycz, więc więcej cukru pobiera się niż w przypadku podobnych kompotów jagodowych. Dodaj kwas cytrynowy, w tym kompocie odgrywa rolę głównego konserwanta. Kładziemy słoik na metalowej płytce i zalewamy wrzącą wodą. Upewniamy się, że gorąca woda wylewa się ściśle według cenrtu i nie spada na szklane ściany. Kiedy wrząca woda dotrze do wieszaków, przykryj słoik sterylną pokrywką, hermetycznie Zamknij.
natychmiast odwróć gorący słoik pokrywką do dołu, przykryj grubym kocem. Kompot powinien schładzać się powoli, taki "okład termiczny" w tym przypadku zastępuje sterylizację.
przechowuj schłodzony kompot w dowolnym chłodnym miejscu. Przed podaniem kompot można trzymać przez chwilę w lodówce lub wrzucić trochę pokruszonego lodu do wysokich szklanek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy