skład / składniki
metoda gotowania
jaja kurze ugotować na twardo (po ugotowaniu gotować przez 7-8 minut), a następnie schłodzić pod zimną wodą. Dobrze opłucz liście kapusty pekińskiej, pozostaw do wyschnięcia, pokrój w cienkie paski (lepiej nie używać grubej białej części liścia).
otwórz puszkę tuńczyka, spuść płyn. Jeśli tuńczyk jest w całości - zetrzyj go widelcem. Jajka obrać, drobno posiekać lub posiekać nożem do jajek. Dodaj jajka i tuńczyka do posiekanej kapusty pekińskiej.
umyj ogórek, wytrzyj i pokrój w paski. Dodaj go do miski do pozostałych składników. Następnie wlej pół łyżki sosu sojowego do prawie gotowej sałatki. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj sałatkę (zamiast śmietany możesz użyć majonezu, tylko wtedy ostrożnie z sosami sojowymi – sałatka może być solona).
trzy do czterech oliwek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską jest gotowa, może być dodatkiem do innych potraw lub służyć jako lekka kolacja. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g