kapusta pekińska ogórki oliwki z tuńczykiem

kolejny pyszny przepis-kapusta pekińska z tuńczykiem. Zalecać.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 17 % 3 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jaja kurze ugotować na twardo (po ugotowaniu gotować przez 7-8 minut), a następnie schłodzić pod zimną wodą. Dobrze opłucz liście kapusty pekińskiej, pozostaw do wyschnięcia, pokrój w cienkie paski (lepiej nie używać grubej białej części liścia).
otwórz puszkę tuńczyka, spuść płyn. Jeśli tuńczyk jest w całości - zetrzyj go widelcem. Jajka obrać, drobno posiekać lub posiekać nożem do jajek. Dodaj jajka i tuńczyka do posiekanej kapusty pekińskiej.
umyj ogórek, wytrzyj i pokrój w paski. Dodaj go do miski do pozostałych składników. Następnie wlej pół łyżki sosu sojowego do prawie gotowej sałatki. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj sałatkę (zamiast śmietany możesz użyć majonezu, tylko wtedy ostrożnie z sosami sojowymi – sałatka może być solona).
trzy do czterech oliwek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską jest gotowa, może być dodatkiem do innych potraw lub służyć jako lekka kolacja. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy