domowy makaron

pyszny domowy makaron! Bardzo, bardzo smaczne! Po wypróbowaniu makaronu domowej roboty-nie będziesz już chciał zakupionego makaronu))) aby uzyskać idealny makaron-wskazane jest użycie Maszyny do wałkowania ciasta. Świeżą pastę można natychmiast ugotować, można ją wysuszyć i przechowywać przez miesiąc w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Sekretem prawdziwego makaronu jest 1 żółtko jajka na 100 gramów mąki. I to wszystko))) ugniatanie jest bardzo trudne - ale warto, uwierz mi! Aby nieco rozjaśnić całe jajko, nie wpływa to silnie na smak makaronu. Nie należy dodawać wody - nie będzie to już pasta..oczywiście coś się uda, ale nie makaron!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 13 g
tłuszcze 7 % 5 g
węglowodany 76 % 57 g
329 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Konieczne jest przesianie mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj żółtka i sól do miski z przesianą mąką. Dodałem jeszcze kilka białek, ponieważ bardzo trudno było ugniatać)))

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniataj ciasto. Konieczne jest bardzo dobre i długie ugniatanie. 10, 20, 30 minut-ile możesz. Po prostu im lepiej ugniatasz, tym smaczniejszy będzie makaron))

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto zwija się w kulkę)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 minut do odpoczynku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie podziel wypoczęte ciasto na części i rozwałkuj bardzo, bardzo cienko, jak to możliwe (zwiększa się podczas gotowania). Dodaj mąkę, aby nic się nie sklejało). Jeśli jest maszyna do wałkowania ciasta - to po prostu super!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie warstwy ciasta zwijamy & quot; rolką & quot; i kroimy ostrożnie w paski, szerokość nie większa niż 7mm. Możesz pokroić cieńsze-dostaniesz makaron))) jeśli możesz pokroić na "Noodle cutter", to będzie bajka, a nie makaron!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrojony makaron można natychmiast ugotować, można go wysuszyć i przechowywać do 1 miesiąca w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Można przygotować" kolorową & quot; pastę (" barwniki & quot; dodaje się razem z mąką). Sok z pietruszki zabarwi się na Zielono, sok z buraków zabarwi się na Czerwono, kurkuma zabarwi się na Żółto. I okazuje się, że na talerzu jest mnóstwo kolorów!)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby ugotować ten makaron, musisz spróbować, ale uwierz mi, twoje wysiłki zostaną nagrodzone zadowolonymi i dobrze odżywionymi brzuszkami Twoich gospodarstw domowych))Gotuj z przyjemnością! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy