skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj bulion z kurczaka z 4-6 szklankami wody. Umyj i obierz buraki i marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Opłucz liście buraków, oddziel je od ogonków i posiekaj. Obierz ziemniaki, drobno posiekaj. Posiekane liście z ziemniakami włożyć do wrzącego bulionu. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej startą marchewkę, a po 2-3 minutach starte buraki i posiekane ogonki z liści buraków, łyżkę octu, pomidora lub pokrojonych pomidorów, obraną i posiekaną paprykę, wymieszaj, zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i włóż do rondla z bulionem. Do tego czasu ziemniaki powinny być już ugotowane. Po 5 minutach dodaj 2 łyżeczki cukru, soli, liści laurowych, przykryj i wyłącz ogień. Po 20 minutach można wlać do talerzy. Możesz doprawić botwinkę kwaśną śmietaną lub majonezem, czosnkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g