Botwinnik z kurczakiem

godny zamiennik barszczu. Smaczny i łatwy w przygotowaniu. Tego lata, przerzedzając buraki w ogrodzie, mąż wpadł na pomysł, aby ugotować Botwinnik z wyrwanych dodatkowych pędów buraków. Mówiąc, że babcia często karmiła go taką zupą. Odniosłem się do jego propozycji, szczerze mówiąc, jestem z niedowierzaniem. Ale skoro mężczyzna prosi... Jako podstawę gotowania wziąłem przepis na barszcz, który zwykle gotuję, ale zamiast kapusty użyłem blatów z buraków. Wynik przekroczył moje oczekiwania. Okazało się bardzo smaczne. Teraz z boa dusiciel jemy botwinika przez cały sezon letni i jesienny z całą rodziną.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
51 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zagotuj bulion z kurczaka z 4-6 szklankami wody. Umyj i obierz buraki i marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Opłucz liście buraków, oddziel je od ogonków i posiekaj. Obierz ziemniaki, drobno posiekaj. Posiekane liście z ziemniakami włożyć do wrzącego bulionu. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej startą marchewkę, a po 2-3 minutach starte buraki i posiekane ogonki z liści buraków, łyżkę octu, pomidora lub pokrojonych pomidorów, obraną i posiekaną paprykę, wymieszaj, zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i włóż do rondla z bulionem. Do tego czasu ziemniaki powinny być już ugotowane. Po 5 minutach dodaj 2 łyżeczki cukru, soli, liści laurowych, przykryj i wyłącz ogień. Po 20 minutach można wlać do talerzy. Możesz doprawić botwinkę kwaśną śmietaną lub majonezem, czosnkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy