Sałatka z pieczarek w puszkach i kukurydzy

przyjemna i delikatna sałatka, którą można zrobić bez większych kłopotów. Robię tę sałatkę od dawna na różne święta, a czasem w dni powszednie. Zarówno członkowie rodziny, jak i przyjaciele uwielbiają sałatkę, niespodziewani goście nie pozostają na nią obojętni! Jest pyszny i wygląda apetycznie na stole. Zrób to szybko, co jest ważne w przygotowaniu do poważnej uczty.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
51 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do sałatki. Rozbieramy kapustę pekińską na liście, myjemy je i koperek. Obierz cebulę, umyj. Grzyby w puszkach i kukurydzę wrzucamy do durszlaka, aby usunąć nadmiar płynu. Schłodzić wstępnie ugotowane na twardo i obrane jajka. Na zdjęciu w szklance-3 łyżki. l solanka z pieczarek w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w ćwiartki (jeśli jest gorzka, zalej ją wrzącą wodą, odstaw na chwilę, a następnie wyciśnij wodę , a gorycz zniknie). Jeśli pieczarki są całe lub zbyt duże, posiekaj je, jak pokazano na zdjęciu. Pokrój jajka na grubo, jak cebula.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kapustę kroimy w taki sam sposób jak cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj koperek. Nie zapomnij o 3 łyżkach. l. odłóż kukurydzę do dekoracji sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób sos: wymieszaj solankę grzybową( wzmocni smak grzybów w gotowej sałatce), śmietanę, musztardę, czarny pieprz i trochę soli (nie wkładaj wszystkiego na raz, nie zapominaj, że pieczarki były w marynacie lub solance).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki sałatki w misce. Dodaj dressing, spróbuj smaku , jeśli to konieczne-dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotową sałatkę na talerzu ze zjeżdżalnią. Udekoruj kukurydzą, koperkiem, ogórkiem. Lub według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy