skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Zacznijmy przygotowywać pyszną sałatkę noworoczną od przygotowania wszystkich składników.
Krok 2:

Najpierw gotuj pierś z kurczaka, aż będzie ugotowana.
Krok 3:

Jajka na twardo.
Krok 4:

Drobno posiekaj pomidory.
Krok 5:

Posiekaj zieloną cebulę.
Krok 6:

Oddzielnie zetrzyj białka i żółtka.
Krok 7:

Pokrój schłodzonego kurczaka na kawałki.
Krok 8:

Przechodzimy do najważniejszego momentu-tworzenia sałatki. Aby to zrobić, na szerokim naczyniu bez boków układamy pierwszą warstwę sałatki z pomidorów, tworząc ją w kształcie pyska małpy. Nie zapomnij posolić i posmarować majonezem.
Krok 9:

Rozłóż warstwę pokrojonej piersi z kurczaka na pomidorze. Sól i posmaruj majonezem.
Krok 10:

Następna warstwa to warstwa szczypiorku. W razie potrzeby można posmarować majonezem i posolić.
Krok 11:

Połóż kukurydzę na cebuli i dobrze posmaruj wierzch i boki sałaty majonezem.
Krok 12:

Teraz delikatnie posyp całą sałatkę białkiem i żółtkiem ze wszystkich stron. Zrobiłem okolice oczu, boki i spód pyska z białka, a resztę małpy posypałem żółtkiem. Za pomocą zielonego groszku zarysowujemy kontur małpy, jej oczy, nos, usta, starając się nadać podobieństwo do tego zwierzęcia. Sałatka noworoczna małpa jest gotowa. Podawaj sałatkę na świątecznym stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

