Sałatka z kalmarów z czosnkiem

obfita i wysokokaloryczna sałatka białkowa dla Twojego ulubionego mężczyzny! Dla sportowców, osób wykonujących ciężką pracę fizyczną i smakoszy, którzy lubią ciekawe kombinacje smaków! Przygotowując tę sałatkę, należy wziąć pod uwagę jeden niuans:aby nie zatkać smaku kalmarów i sera ostrym zapachem czosnku, należy go upiec! Oczywiście lepiej to zrobić w piekarniku, ale możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej-znacznie szybciej i oszczędniej!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów. Możesz wziąć dowolny twardy ser według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do tej sałatki potrzebny będzie kilogram surowej kałamarnicy. Pamiętaj, że bardzo się gotują! Kalmary są cięte, czyszczone z filmu, dobrze spłukiwane i zanurzane we wrzącej wodzie. Gotuj przez trzy minuty i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka gotujemy na twardo, schładzamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż czosnek do ogniotrwałej miski, posmaruj olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj folią, przebij w niej dziurę. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez trzy minuty przy mocy 600 W. Następnie delikatnie uwolnij od łuski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kałamarnica z makaronem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jajka w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser zetrzyj na grubej tarce długimi paskami. Wszystko wymieszaj w salaterce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robienie sosu. Posiekaj czosnek, zmiel solą i pieprzem, dodaj śmietanę, majonez i zioła. Wszystko ubijamy. Ilość soli różni się w zależności od zasolenia sera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw sałatkę sosem, wymieszaj i pozwól jej moczyć się przez godzinę w lodówce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie podawaj, dekoruj i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy