skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów. Możesz wziąć dowolny twardy ser według własnego gustu.
Krok 2:
Do tej sałatki potrzebny będzie kilogram surowej kałamarnicy. Pamiętaj, że bardzo się gotują! Kalmary są cięte, czyszczone z filmu, dobrze spłukiwane i zanurzane we wrzącej wodzie. Gotuj przez trzy minuty i ostudź.
Krok 3:
Jajka gotujemy na twardo, schładzamy.
Krok 4:
Włóż czosnek do ogniotrwałej miski, posmaruj olejem roślinnym.
Krok 5:
Przykryj folią, przebij w niej dziurę. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez trzy minuty przy mocy 600 W. Następnie delikatnie uwolnij od łuski.
Krok 6:
Kałamarnica z makaronem.
Krok 7:
Pokrój jajka w cienkie paski.
Krok 8:
Ser zetrzyj na grubej tarce długimi paskami. Wszystko wymieszaj w salaterce.
Krok 9:
Robienie sosu. Posiekaj czosnek, zmiel solą i pieprzem, dodaj śmietanę, majonez i zioła. Wszystko ubijamy. Ilość soli różni się w zależności od zasolenia sera.
Krok 10:
Dopraw sałatkę sosem, wymieszaj i pozwól jej moczyć się przez godzinę w lodówce.
Krok 11:
Następnie podawaj, dekoruj i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g