turecka sałatka ziemniaczana

pyszna sałatka zachwyci całą rodzinę !!! Mój mąż nauczył mnie gotować tę sałatkę, dla mnie przypomina Oliviera, ale gotuje się o wiele łatwiej
RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 43 % 12 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
1. Ziemniaki gotujemy w mundurze, czekamy, aż ostygnie, obieramy, kroimy w duże kostki

2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, oczyścić, drobno pokroić w kostkę

3. Obierz cebulę, drobno pokrój w kostkę (ważne ! Cebuli nie należy oblać gorącą wodą ani octem)

4. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy sumaka, czerwoną paprykę, sól i doprawiamy olejem słonecznikowym

5. Wymieszaj, pozostaw na 10 minut do impregnacji, a następnie ciesz się niepowtarzalnym smakiem !!!

miłego apetytu !!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g

Podobne przepisy