turecka sałatka ziemniaczana
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ziemniaki gotujemy w mundurze, czekamy, aż ostygnie, obieramy, kroimy w duże kostki
2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, oczyścić, drobno pokroić w kostkę
3. Obierz cebulę, drobno pokrój w kostkę (ważne ! Cebuli nie należy oblać gorącą wodą ani octem)
4. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy sumaka, czerwoną paprykę, sól i doprawiamy olejem słonecznikowym
5. Wymieszaj, pozostaw na 10 minut do impregnacji, a następnie ciesz się niepowtarzalnym smakiem !!!
miłego apetytu !!!
2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, oczyścić, drobno pokroić w kostkę
3. Obierz cebulę, drobno pokrój w kostkę (ważne ! Cebuli nie należy oblać gorącą wodą ani octem)
4. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy sumaka, czerwoną paprykę, sól i doprawiamy olejem słonecznikowym
5. Wymieszaj, pozostaw na 10 minut do impregnacji, a następnie ciesz się niepowtarzalnym smakiem !!!
miłego apetytu !!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g