Burak po żydowsku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Buraki obrać i ugotować razem z ziemniakami i cebulą.
Krok 2:
Wyjmij gotowane warzywa. Usuń cebulę, zetrzyj buraki na grubej lub średniej tarce i włóż ponownie do wywaru. Zetrzyj ziemniaki na puree, aby całkowicie wymieszały się z bulionem. Dodaj kwas cytrynowy, cukier i sól do smaku do powstałego wywaru. Ochłodzić.
Krok 3:
Ogórki i jajka pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Umieść mieszankę jajek, ogórka i kolendry, pietruszki, koperku na każdym talerzu.
Krok 5:
Wlać okroshkę bulionem z buraków, włożyć łyżkę kwaśnej śmietany do każdego talerza. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g