burak po żydowsku

przepis na zimną zupę na gorące lato, nie przegap tego! Latem można gotować na zwykłej wodzie, a jeśli używasz bulionu, to jesienią, a nawet zimą - wspaniałe danie, jeśli znajdziesz świeży ogórek i zioła.
AzaricaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
80 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Buraki obrać i ugotować razem z ziemniakami i cebulą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gotowane warzywa. Usuń cebulę, zetrzyj buraki na grubej lub średniej tarce i włóż ponownie do wywaru. Zetrzyj ziemniaki na puree, aby całkowicie wymieszały się z bulionem. Dodaj kwas cytrynowy, cukier i sól do smaku do powstałego wywaru. Ochłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki i jajka pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mieszankę jajek, ogórka i kolendry, pietruszki, koperku na każdym talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać okroshkę bulionem z buraków, włożyć łyżkę kwaśnej śmietany do każdego talerza. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy