kwaśna kapuśniak z gulaszem z kiszonej kapusty

tradycyjna kapuśniak w nowoczesnym wydaniu, ale jak z rosyjskiego pieca. Zupa jest jednym z ulubionych dań ludności Rosji, przynajmniej w naszej rodzinie, ta zupa jest przygotowywana bardzo często i nigdy się nie nudzi. Moim zdaniem prawdziwą kapuśniak można gotować tylko z kwaśnej kapusty, po umyciu i duszeniu osobno oraz na bulionie mięsnym. Wtedy naprawdę otrzymujesz obfitą, pachnącą i bogatą kapuśniak. Oczywiście wyjątkiem jest letnia kapuśniak ze szczawiu i pokrzywy. Gdy nie masz pod ręką bulionu mięsnego, możesz użyć gulaszu (z wołowiny lub wieprzowiny). Gulasz z kapuśniakiem w ogóle nie zepsuje, jest smaczny, satysfakcjonujący i gotuje znacznie szybciej niż przy użyciu kawałka mięsa
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kapustę i wyślij do duszenia w osobnej, grubościennej misce przez 25-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju roślinnym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i wyślij do cebuli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać pokroić w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gulasz rozgnieć widelcem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W garnku z przegotowaną wodą wyślij pokrojone ziemniaki i gulasz

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki są prawie gotowe, spróbuj miękkości, dodaj smażoną marchewkę i cebulę, sól, dodaj ziarna pieprzu. Na koniec kapusta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez kolejne 5 minut, dodaj liść laurowy do wrzącej zupy. Wyłącz i pozwól mu parzyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mamy kapuśniak nalegający na około godzinę, a czasem krócej. Potem ktoś nie może tego znieść i nalewa sobie talerz, tłustą i pachnącą zupę. Pamiętaj, aby posypać świeżymi ziołami

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy