kwaśna kapuśniak z gulaszem z kiszonej kapusty
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Opłucz kapustę i wyślij do duszenia w osobnej, grubościennej misce przez 25-30 minut.
Krok 3:
Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju roślinnym
Krok 4:
Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i wyślij do cebuli
Krok 5:
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę
Krok 6:
Gulasz rozgnieć widelcem
Krok 7:
W garnku z przegotowaną wodą wyślij pokrojone ziemniaki i gulasz
Krok 8:
Gdy ziemniaki są prawie gotowe, spróbuj miękkości, dodaj smażoną marchewkę i cebulę, sól, dodaj ziarna pieprzu. Na koniec kapusta.
Krok 9:
Gotuj przez kolejne 5 minut, dodaj liść laurowy do wrzącej zupy. Wyłącz i pozwól mu parzyć.
Krok 10:
Mamy kapuśniak nalegający na około godzinę, a czasem krócej. Potem ktoś nie może tego znieść i nalewa sobie talerz, tłustą i pachnącą zupę. Pamiętaj, aby posypać świeżymi ziołami
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g